India ehitab ilmaennustuseks ülikalli superarvuti (1)

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mussoonvihmad on India põllumajanduse jaoks üliolulised.
Mussoonvihmad on India põllumajanduse jaoks üliolulised. Foto: Hindustan Times/Hindustan Times/Sipa USA

Täpsematele mussooniennustustele kulutab India 60 miljonit dollarit.

Mussoonid (aastaajati suunda muutvad tuuled) on India põllumajanduse eluallikas, sest mussoonvihmad aitavad riigil oma 1,3 miljardit elanikku ära toita. Mussoonimustrite paremini tundma õppimine aitaks aga kohalikku põllumajandust senisest efektiivsemaks muuta.

Ennustamises ei ole iseenesest midagi uut ja statistilise meetodiga on indialased neid tuuli ennustanud juba ligi sajandi. Probleem on aga selles, et statistika põhjal mussoonide ennustamine ei ole väga täpne, seda enam, et nii saab ennustuse vaid viie regiooni kohta üldiselt. Arvestades India suurust, tähendab üks regioon tegelikult suurt ja erinevate ilmastikuoludega maa-ala.

Nüüd plaanib India ehitada 3D mudelitel põhineva superarvuti, kirjutavad Reuters ja Business Insider. Uus tehnoloogia võimaldab koguda meretemperatuuri, tuulesuuna ja tuulekiiruse kohta käivaid andmeid ja võrrelda neid siis ajaloolise sademetehulgaga. Selleks on vaja aga väga tugevat arvutivõimekust. India merteroloogi Madhavan Rajeevani sõnul peaks uus arvuti töötama kümme korda kiiremini kui viimastel aastatel kasutaud masin.

Eksperdid loodavad, et paremate ennustustega suureneks farmide tootlikkus 15 protsendi võrra, sest nii teaks põllumehed paremini, millal saadusi väetada ning saaki korjata. Arvuti kasutuselevõttu plaanitakse praegu 2017.aastaks. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles