Eesti teadlased õpetasid arvuti ülitäpselt rakupiltidest aru saama

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilte suudab arvuti ära tunda tänu tehislikele närvivõrkudele.
Pilte suudab arvuti ära tunda tänu tehislikele närvivõrkudele. Foto: Kacper Pempel/Reuters/Scanpix

Kui neli aastat tagasi ei osanud arvuti teha vahet, kas pildil on koer või kass, siis nüüd tuvastavad isesõitvad autod automaatselt liiklusmärke, Facebook tunneb ära fotol olevad näod, ning Google Translate tõlgib reaalajas ka pildistatud teksti. Kõik selle teevad võimalikuks tehislikud närvivõrgud.

Nii vahendab ERR-i teadusportaal Novaator Tartu ülikooli magistri Tanel Pärnamaa ja Leopold Partsi artiklit närvivõrkude rakendamisest bioloogias mikroskoobi piltide analüüsimisel. 

Pilte bioloogilisest materjalist, eelkõige rakkudest, on palju ja tekib aina juurde – näiteks pildistavad ravimifirmad eraldi miljonite kandidaatmolekulide mõju vähirakkudele.

Eksperdil võtab nende analüüsimine aga kaua aega: inimene väsib ära, tahab magada ja süüa. Neid puudusi arvutil pole. «Artiklis näitasime, et mikroskoobi piltide automaatne analüüs närvivõrkudega on väga täpne,» märgib Tanel Pärnamaa.

Loe edasi SIIT 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles