Vaata: uus leiutis ülekaalulisuse vastu, toit lastakse vooliku kaudu välja

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Voolik on tehtud meelega nii peenikeseks, et sealt liialt toitu välja ei tuleks.
Voolik on tehtud meelega nii peenikeseks, et sealt liialt toitu välja ei tuleks. Foto: New Scientist/Youtube

Teisipäeval kiitis USA ravimiamet leiutise heaks. Seade on mõeldud tugevalt ülekaalulistele inimestele, kelle kehamassiindeks on üle 35*. 

AspireAssisti nimelise seadme süsteem on lihtne. Lihtsa kirurgilise protseduuriga paigaldatakse inimese kõhtu voolik, millele saab ligi kõhule paigaldatava klapi kaudu, kirjutab New Scientist. Pärast söömise lõppu saab klapi avada ning vooliku otsa paigaldada teise vooliku, mille kaudu umbes kolmandik osaliselt seeditud toidust kõhust välja voolab.

Voolik tehti teadlikult nii peenikeseks, et kõhust väljuks vaid teatud tüüpi ja teatud koguses toitained. Lisaks sellele on klapp seadistatud nii, et üle kolme korra päevas ja üle kuu nädala masinat kasutada ei saa, vaid see tuleb välja vahetada. Et 6 mm voolik ei ummistuks, tuleb toitu väga hoolikalt mäluda.

On sellest tõesti kasu?

Seadet katsetati 171 inimese peal. Lisaks sellele käisid nad ka toitumisnõustaja juures. Tulemused näitasid, et nii suutsid nad kaotada aasta jooksul 14% oma kehakaalust. Üksnes toidunõustamist saanud kontrollgrupi hulgas oli sama näitaja viis protsenti.

Senised katsetused on näidanud, et kõrvalnähtudena võivad inimestel tekkida seedehäired, iiveldus või oksendamine. Samuti on risk, et seadme eemaldada lasknud inimestel võib tekkida kõhu ja kõhuseina vahele püsiv lõhe.

Arstide sõnul võib see küll inimestele anda suurema kontrolli oma kaalu üle, ent kaaluprobleemi tegelike põhjuste vastu see ei aita.

Seni on taolistest meetmetest kõige efektiivsem olnud maovähendusoperatsioon.

*Normaalseks peetakse kehamassiindeksit vahemikus 18-25. Enda kehamassiindeksit saad arvutada SIIN 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles