Ansip: digisõbralikud on Eesti inimesed, aga mitte ettevõtted (1)

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip
Andrus Ansip Foto: Roni Rekomaa/Lehtikuva

Euroopa Komisjoni asepresident Andrus Ansip ütles täna Euroopa Komisjoni Eesti esinduse ja Riigikantselei korraldatud tootlikkuse teemalisel konverentsil, et Eesti on tööstuse digitaliseerimisega väga maha jäänud. 

«Inimesed on digisõbralikud aga ettevõtted digisõbralikud ei ole. Tehnoloogia on olemas, aga me ei kasuta seda. Me oleme tööstuse digitaliseerimisega nii maha jäänud, et sellega tuleb tõsiselt tegelema hakata. See olukord ei ole hea,» ütles Andrus Ansip täna toimunud arutelus. Tema sõnul oleks selleks vaja riiklikku programmi.

Siiski rõhutas ta, et lahendust ei tohiks otsida riigilaenust, sest laenuintressid hakkavad mingil hetkel tõusma ja siis võib erasektor lõpuks hoopiski kannatada. 

Ansipi sõnul on teine võtmekoht teadus-ja arendustegevuse investeeringud, kus Eesti on samuti Euroopas pigem tagapool (ehkki varasemate aastatega võrreldes on rahastamine viimasel aastal märkimisväärselt kasvanud - R.A).

«Kui seda investeeringut ei tehta pole mõtet loota, et midagi vupsti tuleks: ei tule. Võib ka vastupidi olla, et investeering on, aga midagi ei tule, ikkagi tuleb investeerida, sest me vajame teadusega tegelevaid inimesi. Doktoreid peab jaguma ülikoolidesse ja ka üle ääre eraettevõtlusesse. Tööstuse digitaliseerimine ja teadusinvesteeringud on need kaks asja, mis tõstavad Eestis tootlikkust,» ütles ta.  

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles