Saksamaa võimud uurivad Volkswageni endise juhi tegevust diisliskandaali avalikustamisel

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Winterkorn
Martin Winterkorn Foto: AP/Scanpix

Eelmisel aastal oma positsioonilt taanduma sunnitud Volkswageni endine tegevjuht Martin Winterkorn on sattunud riikliku finantsregulaatori BaFin palvel ametliku uurimise alla, kirjutab The Verge.

Täpsemalt huvitab prokuratuuri see, kas Winterkorn teatas diiselmootoriga autode heitgaasinäitajate võltsimisest õigeaegselt või venitas info avalikustamisega. Autokontserni sisedokumentide järgi oli ta pettusest teadlik juba rohkem kui aasta enne seda, kui USA keskkonnakaitseagentuur selle esimest korda avalikuks tegi. Lisaks Winterkornile uuritakse Saksamaal ka ühe teise endise VW tippjuhi tegevust, tema nime ei ole praeguse seisuga avaldatud.

Winterkorn nimetati Volkswageni tegevjuhiks 2007. aastal, oma ameti kaotas ta mullu septembris, mil sai avalikuks, et autotootja on võltsinud üle maailma miljonite diiselmootoriga sõidukite emissiooninäitajaid.

Bloombergi andmetel on Volkswagen USA võimudega lähenemas kokkuleppele, mille järgi tasuks autokontsern tarbijatele 6,5 miljardit dollarit ning ametitele 3,5 miljardit dollarit kompensatsioone. Kas ja millisele kokkuleppele Volkswagen USAs jõuab, peaks selguma 26. juuliks. Selleks ajaks ootab kokkulepet Californias asuv föderaalkohus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles