Zuckerberg sai Facebooki pikemaks ajaks enda kontrolli alla

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg Foto: SCANPIX

Facebooki iga-aastasel aktsionäride üldkoosolekul hääletati ettevõtte aktsiate ümbestruktureerimise plaani poolt, mis jätab asutajale ja tegevjuhile Mark Zuckerbergile kontrolli ettevõtte üle ka peale aktsiate võimalikku splittimist, kirjutab Wired.

Nimelt teatasid Zuckerberg ning tema abikaasa Priscilla Chan mullu, et plaanivad annetada 99 protsenti oma Facebooki aktsiatest erinevate heategevusprojektide edendamiseks.

Selleks, et tegevjuht ja kaasasutaja Zuckerberg saaks oma varanduse ära annetada, ilma, et kaotaks samas ettevõtte üle kontrolli, kavatses Facebook luua uue hääleõiguseta aktsiate klassi.

See tähendab, et ettepaneku järgi viiks ettevõte läbi aktsiate splittimise suhtega kolm ühele. Splittimine tähendab, et aktsiate nimiväärtust vähendataks aktsiakapitali suuruse muutmiseta, muutuks lihtsalt aktsiate arv.

Täpsemalt jagaks Facebook iga praegu käibel oleva A ja B klassi aktsia kohta ühekordse aktsiadividendina kaks hääleõiguseta C klassi aktsiat.

Facebooki A klassi aktsiatega kaubeldakse börsil ning igal aktsial on üks hääl. B klassi aktsiad kuuluvad aga ettevõtte insaideritele ning igal aktsial on 10 häält. B klassi aktsiatega börsil ei kaubelda, C klassi aktsiad saaks börsil kauplemiseks uue sümboli.

Facebooki nõukogu ettepanek, millega sooviti tulevikus Zuckerbergi mõjuvõimu vähendada ehk konverteerida Zuckerbergi tegevjuhi ametist lahkumisel tema B klassi aktsiad A klassi aktsiateks, ei läinud hääletusel läbi.

Zuckerbergi käes on praegu umbes 4 miljonit A klassi aktsiat ning 419 miljonit B klassi aktsiat, mis tähendab, et tema käes oli 53,8 protsenti ettevõtte hääleõiguslikest aktsiatest ning 14,8 protsenti majanduslikust väärtusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles