Kuidas saab toas välku lüüa? (1)

, Energia avastuskeskus, direktor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Energia avastuskeskus

Väljas on suur suvi, enamasti soe ja mõnus, kuid Eesti suvedega käivad käsikäes ka looduslikud välgushowd – pikne paugub ja õhk müriseb. See on kahtlemata võimas ja kaunis vaatepilt, kuid eelkõige tuleb meeles pidada, et välk on ohtlik loodusjõud. Viimased nädalad on toonud hulgaliselt teateid sellest, kuidas pikne on hooned põlema süüdanud ja seega pole alati turvaline looduslikku välku ka toas imetleda.

Energia avastuskeskus on ainulaadne koht Euroopas, sest pakub võimalust päris ehtsat välku turvaliselt toas vaadata.  Välgunooled  sähvivad selleks spetsiaalselt ehitatud puuris iga päev.

Erinevalt looduslikust välgust, mida peab kartma, ei tasu seda avastuskeskuse demonstratsiooni karta, sest selle vältel ei saa välgunooled puurist välja. See on võimalik tänu füüsik Michael Faraday 1836 aastal tehtud avastusele, et maandatud metallpuurist ei saa laetud osakeste vool läbi tungida ning Faraday puuriks nimetatud ehitis kaitsebki elektrilaengute ja välgu noolte eest, sest elektriväli ja -laengud neutraliseeritakse ohutult maaühenduse kaudu. Muide, sarnaselt tomiv metallpuurike on paljudel ka kodudes - see on mikrolaineahi. 

Energia avastuskeskuse välgupuuri sees on kolm seenekujulist objekti, kaks väiksemat ja üks suurem, need on Tesla transformaatorid. Nende leiutajaks oli Serbia päritolu füüsik-leiutaja Nikolai Tesla, kes katsetas raadiolainete ja röntgeniga, ning tema üks huvitavamaid avastusi ongi nö seenekujuline kõrgsagedustransformaator,  mille abil avastuskeskuses välku tehakse.

Iga päev kell 14.00 tehtav välgudemonstratsioon on ainulaadne ja väga mõjuv vaatamisväärsus.

Nikola Tesla unistuseks oli saata elektrit läbi õhu, et ei oleks vaja juhtmeid ja kaableid. Näiteks juba 1909 aastal kirjutas ta aparaadist, mis mahub tasku ning millega saaks saata sõnumeid näiteks New Yorgist Londonisse. Avastuskeskuse Tesla generaatori abil saab tõsta pinge miljoni voldini (võrdluseks – väljas asuvate elektriliinide võimsuseks on kuni 300 000 volti), teha elektri nähtavaks ning vaadata, kuidas see välgu kombel puuris säriseb ja tantsiskleb. Avastuskeskuse välguseade võimaldab teha kuni 3-meetriseid välgunooli ning iga päev kell 14.00 tehtav välgudemonstratsioon on ainulaadne ja väga mõjuv vaatamisväärsus.

Veelgi enam – avastuskeskus on välja töötanud ka demonstratsiooni, kus meie teadus- ja arendusjuht Aare Baumer tõmbab selga spetsiaalse raudrüü ning viibib välgudemonstratsiooni ajal Faraday puuris - välgunooled tabavad teda ning ta saab neid käega juhtida. Ka selline tegevus on ohutu, kui ohutusreegleid tunda. Välgumehe demonstratsiooni näeb avastuskeskuses taas „Avasta välk!“ perepäevadel 23. ja 24. juulil.

Energia avastuskeskus on põnev kogu pere külastuskeskus, mis asub 103 aastat vanas elektrijaama hoones. Keskuses on enam kui 100 „käed-külge“ eksponaati loodusteaduste teemadel. Avatud on heli ja valguse, elektri ja energia püsiekspositsioonid ning rohkelt silmailu pakkuv näitus „Kihilise Maa aardelaegas“ ja näitus kõige väikesematele avastajatele „Arhitekt Ämblik ja insener Mutt“. Iga päev on põnevad programmid ka avastuskeskuse planetaariumis. Täpsemalt tasub uurida siit

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles