Volkswageni investorid nõuavad kohtu kaudu emissiooniskandaali sõltumatut uurimist

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Volkswagen
Volkswagen Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Saksamaa investoreid ühendav grupp DSW teatas eelmise nädala lõpus, et nõuab kohtu kaudu Volkswageni emissioonipettuse sõltumatut uurimist, kirjutab Reuters.

DSW teatel ollakse jätkuvalt veendunud, et sellise sõltumatu uuringu läbiviimine on sobiv tööriist skandaali lahendamiseks, olenemata sellest, et see ettepanek kolmapäeval Volkswageni aktsionäride koosolekul maha hääletati.

Täpsemalt soovib DSW teada, kas 16,2 miljardit eurot, mille Volkswagen eelmisel aastal lahvatanud emissiooniskandaaliga seotud hüvitiste katmiseks kõrvale pani, on piisav summa; samuti soovivad investorid kindlad olla, et autotootja on ettevõttes kasutusele võtnud uued kontrollmehhanismid, mille abil tulevikus sarnaste pettuste läbiviimine ja varjamine ära hoida.

Lisaks DSWle on sõltumatut juurdlust nõudnud ka aktsionäre nõustav konsultatsiooniettevõte Hermes EOS, mis soovib, et üle vaadataks Volkswageni juhtimissüsteemid. Volkswageni omanikeks on selle asutanud Porsche ja Piechi perekonnad, Alam-Saksi liidumaa ning Qatari riik.

Hermes soovib, et Volkswageni kontserni 20liikmelisse nõukogusse kaasataks rohkem sõltumatuid esindajaid.

Volkswagen tunnistas eelmisel aastal, et installeeris mõnedele diiselmudelitele tarkvara, mille abil oli autodel võimalik nii USA, kui ka mitmete teiste riikide ametlikest emissioonitestidest läbi saada. Tegelikkuses olid sõidukite vastavad heitgaasinäitajad aga lubatud normidest pea 40 korda kõrgemal tasemel.

Kokku on Volkswagen emissiooninäitajaid võltsinud vähemalt 11 miljonil autol. Euroopas on lubatud viia selle aasta lõpuks emissiooninäitajad normidega vastavusse kokku 8,5 miljonil diiselkütusega sõitval autol.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles