Reuters: Volkswagen peab USAs maksma üle 15 miljardi dollari hüvitisi

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Volkswageni logo.
Volkswageni logo. Foto: SCANPIX

Reutersi allikate andmetel tuleb autokontsernil Volkswagen USAs rohkem kui 500 000 autoomaniku ning valitsusametitega kokkuleppele saamiseks tasuda üle 15 miljardi dollari hüvitisi.

Täna õhtupoolikul avalikustatava kokkuleppe kohaselt peaks autotootja autoomanikele 475 000 sõiduki tagasi ostmiseks välja käima kokku 10,033 miljardit dollarit, lisaks rahastatakse kokku 5 miljardi dollariga diiselmootoriga autode emissioonitaseme kõrvalekallete likvideerimist ja nullemissiooniga autode üldist propageerimist. Lisaks sõlmitakse USA võimudega eraldi kokkulepe, millega seotud hüvitussumma suurus ületab poole miljardi dollari piiri.

Reutersi allikate sõnul saavad 2009-2015 toodetud kaheliitrise diiselmootoriga autode omanikud igaüks vähemalt 5100 dollari suuruse kompensatsiooni.

USA keskkonnakaitseagentuur ja Volkswagen ei soovinud Reutersile allikate väidetut kommenteerida.

Volkswagen tunnistas eelmisel aastal, et installeeris mõnedele diiselmudelitele tarkvara, mille abil oli autodel võimalik nii USA, kui ka mitmete teiste riikide ametlikest emissioonitestidest läbi saada. Tegelikkuses olid sõidukite vastavad heitgaasinäitajad aga lubatud normidest pea 40 korda kõrgemal tasemel.

Kokku on Volkswagen emissiooninäitajaid võltsinud vähemalt 11 miljonil autol. Euroopas on lubatud viia selle aasta lõpuks emissiooninäitajad normidega vastavusse kokku 8,5 miljonil diiselkütusega sõitval autol.

Autotootja teatas kevadel, et eraldas skandaaliga seotud hüvituste tarbeks 18,2 miljardit dollarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles