Krooniline väsimus algab kõhust mitte peast

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv
Pilt on illustreeriv Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Teadlased tuvastasid esimest korda kroonilise väsimusega seotud biomarkerid. 

Krooniline väsimus on arste hämmastanud juba aastaid: keegi ei tea miks see tekib ning isegi selle diagnoosimine on pikk ja keeruline protsess. Nüüd teatasid aga teadlased esmakordselt kroonilist väsimust põhjustavate biomarkerite olemasolust. Üllataval kombel asuvad kroonilise väsimusega seotud osakesed hoopiski kõhus, mitte aga ajus. Cornelli ülikooli teadlaste tulemused avaldas 23.juunil ajakiri Microbiome.

Uurimisrühm analüüsis 48 kroonilise väsimuse diagnoosi saanud inimese ning 39 terve vabatahtliku verd ja väljaheiteid. Sealt selgus, et krooniliselt väsinud patsientide kõhu bakterid erinesid tervete omadest. Samuti esinesid erinevused veres. Siiski ei tea nad veel, kas erinevus on haiguse tagajärg või põhjus.

«Siiski näitavad meie tulemused, et haigus ei ole psühholoogiline,» rõhutas üks uuringu autoreid, Cornelli ülikooli molekulaarbioloogia ja geneetika professor Maureen Hanson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles