Tansaaniast leiti hiiglaslik heeliumiväli (4)

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Magnetresonantstomograafia uuring.
Magnetresonantstomograafia uuring. Foto: JONATHAN NACKSTRAND/AFP

Geoloogide sõnul on see ressurssidepuuduses vaevlevas maailmas väga oluline leid.

Heeliumi kasutatakse haiglates ajuskannerites, kosmoselaevades ja radiatsioonimõõdikutes. Seni on väärtuslikku gaasi saadud vaid väikestes kogustes, nafta ja gaasi puurimiste kõrvalproduktina. Nüüd avastasid aga Oxfordi ja Durhami ülikooli teadlased uue tehnoloogia abil Tansaaniast 1,5 miljardit kuupmeetrit heeliumit. Selle kogusega saaks ära täita üle miljoni  MRT skanneri. Seda on 6,75 korda rohkem kui kogu maailma aasta jooksul tarbitav heeliumikogus. 

«See on tuleviku heeliumivajadusi arvestades võtmetähtsusega leid ning tänu uuele tehnoloogiale võime samas koguses heeliumit avastada hiljemgi,» ütles Oxfordi professor Chris Ballentine. Nimelt näitasid nende uuringud, et vulkaanilise tegevuse käigus vallandub piisavalt kuumust, et iidsetest heeliumit sisaldavatest kivimitest gaas välja tuleks. Tansaania vulkaanid on just seda teinud ja nüüd on sealt vallandunud gaas kogunenud suureks heeliumiväljaks.

Loo esialgset versiooni illustreeris vale pilt. Palun vabandust. 

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles