Läbi proovitud: sobiv nutirakendus võib füüsilist aktiivsust neljakordistada

Erki Oras
, Digitarga külalisblogija
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nutiseade koos sobivate rakendustega taskus ergutab liikuma ja iseendale väljakutseid esitama, samas on see mõnus aeg ka iseendale mõtete korrastamiseks.
Nutiseade koos sobivate rakendustega taskus ergutab liikuma ja iseendale väljakutseid esitama, samas on see mõnus aeg ka iseendale mõtete korrastamiseks. Foto: Unsplash

"Peale mõningat valikut sikutasin telefoni kaks rakendust – Moves ja Human," kirjutab oma kogemustest Digitarga külalisblogija Erki Oras. "Moves’i soovitas sõber, Human’i peale komistasin. Kui esimestel kuudel piirdusingi vaid ’pronksmedaliga’ ehk kõigest 30-minutise liikumisega, siis mingist hetkest said minu saavutusvajadus ja auahnus minust võitu ning tegin pooletunnisest tsüklist hüppe pooleteisetunnise peale."

"Inimene on oma loomult laisk. Või siis pehmemalt öeldes energiasäästlik," kirjutab sinu moodi tehnoloogiaportaalis Digitark külalisblogija Erki Oras läbi tehtud katsetest. "Kuigi mingist vaatenurgast on laiskus progressiivne jõud, mis sunnib inimest nuputama üha uusi ja mugavamaid lahendusi oma elu jaoks, siis paraku kaasneb mugavusega ka vähene füüsiline aktiivsus. Kõik see käib ka minu kohta."

Sulle võib huvi pakkuda ka see Digitarga saatelõik:

Liiga vähe argist liikumist

Päevase vajaliku füüsilise koormuse saab tihti kätte jalutamise abil, näiteks vabal hetkel mõtete puhkamiseks või töölt koju jalutades.
Päevase vajaliku füüsilise koormuse saab tihti kätte jalutamise abil, näiteks vabal hetkel mõtete puhkamiseks või töölt koju jalutades. Foto: Unsplash

Olen kindel, et paljud lugejad üllatuvad ka ise, kui kontrollivad, kui vähe nad tegelikult päevas liiguvad.

Kõigepealt asusin mõistagi menüü kallale, kuid otsustasin siis ka oma liikumist monitoorima hakata. Nii App Store’is kui Google Play’s on ohtralt erinevaid tasuta ja tasulisi rakendusi, mis kasutajat selles abistavad. Lihtsad sammulugejad aga on ju sisse integreeritud mõlemasse suuremasse mobiilsesse opsüsteemi.

Ometi ei tundunud Apple Health minu nuhvlis eriti seksapiilne ja innustav, sobides rohkem perearstile info edastamiseks kui motivaatoriks.

Rakendus Human julgustab liikuma

Human üritab oma kasutajat motiveerida positiivsete teadetega iga liikudes läbitud 30 minuti järel. Poole tunni eest annab Human kasutajatel pronksist auraha, tunniajase liikmise eest hõbedase ning pooleteist tunnise liikumise eest kuldse ’medali’, kirjutab Erki Oras Digitargas.

90-st suuremate numbrite puhul enam teateid ei edastata, vaid kasutatakse erinevaid ülivõrdeid, iseloomustamaks päeva lõpptulemust ehk siis kasutaja mehisust. Kaine talupojamõistus võib siin küll õlgu kehitada, et palju need virtuaalsed õlalepatsutused ikka väärt on, kuid vähemalt minu alateadvusele avaldasid need meeldiva kõlliga telefoni saabuvad teated positiivset mõju.

Human annab argiste soorituste eest "medaleid", nii justkui digitaalselt õlale patsutades.
Human annab argiste soorituste eest "medaleid", nii justkui digitaalselt õlale patsutades. Foto: Human äpp

Sedavõrd positiivset, et kui ma esimestel kuudel piirdusingi vaid ’pronksmedaliga’ ehk kõigest 30-minutise liikumisega, siis mingist hetkest said minu saavutusvajadus ja auahnus minust võitu ning tegin pooletunnisest tsüklist hüppe pooleteisetunnise peale, jättes tunniajalise tsükli vahele.

Ning selle, vähemalt 1,5tunnise päevase liikumisaktiivsuse juurde olen jäänud püsima tänaseks juba 224 päeva. Nende päevade sekka kuulub ka see päev, kui ma tõbisena tegin oma päevase jalutuskäigu ühes Tallinna kaubanduskeskuses, kuna õues liikumiseks ja tööle minekuks tundsin ennast liiga haigena.

Või õhtu, kui perega Tartust koju sõites tegime peatuse spetsiaalselt selleks, et võiksin enne kuupäeva vahetust oma ’kuldmedali’ välja teenida. Sest mida pikemaks venib katkematu ’kuldmedalitega’ päevade rida, seda auahnemaks inimene muutub ja seda olulisem on seda rida mitte katkestada.

Loe Digitargast Erki Orase täispikka kirjeldust oma pea aasta kestnud kogemusest, kuidas liikuda mõnuga neli korda enam!

Digitark.ee/SAADE räägib tehnoloogiast ja inimestest selle taga – vaata ja mõtle kaasa!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles