Suur kaart: vaata linnade tekkimist maailmakaardile 5000 aasta jooksul (1)

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaart mahutab üle 5000 aasta ajalugu.
Kaart mahutab üle 5000 aasta ajalugu. Foto: Metroscom

Yale'i ülikooli teadlaste raporti põhjal koostati kaart, kust saab näha kogu maailma linnade sünniajalugu. Esimene linn ilmus kaardile 3700 e.Kr

Linnade ajalugu algab väidetavalt 3700 aastat e.Kr, kui maailmakaardile ilmub Araabia poolsaarel asuv Sumerite linn Eridu. Linnade nägemiseks mängi videot või uuri linnade sünnilugu ja rahvaarvu muutumist siinselt interaktiivselt kaardilt. 

2030.aastaks ennustatakse linnade rahvastikuks juba 75% maailma elanikkonnast, praegu on see umbes 54% protsenti. Veel 1960.aastate alguses elas linnades vaid 34 protsenti maakera inimestest.

Juunis avaldas aga Yale ülikooli teadlaste rühm raporti, mis uuris põhjalikult linnade ajalugu. Andmete põhjal panid nad kokku ajas muutuva maailmakaardi, kus saab linnade sündimistjälgida rohkem kui 5000 aasta jooksul.

Kaardi autorid möönsid, et andmete kättesaadavuse tõttu on osa maailma piirkondi paremini esindatud kui teised ja osad linnad võivad tõesti puudu olla. Samuti leidub linnu, mis ilmuvad kaardile sajandeid pärast nende asutamist, sest alles siis hakati nende kohta viitama. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles