Kolkas on taastuvenergia odavaim lahendus

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv
Pilt on illustreeriv Foto: © Dylan Martinez / Reuters/REUTERS

Nii näitas TTÜ-s kaitstud doktoritöö, mis uuris madala rahvastikutihedusega aladesse elektrivõrgu planeerimist. 

Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) elektroenergeetika instituudis kaitsti hiljuti doktoritöö sellest, kuidas planeerida madala rahvastikutihedusega maapiirkonda elektrivõrke. Tiit Hõbejõgi doktoritöö «Võimalused madalpingevõrgu investeeringute optimeerimiseks maapiirkonnas» pakkus selleks vajaliku raamistiku.

Eesti maapiirkonnad kannatavad järjest enam elanikkonna vähenemise käes. Samal ajal on sinna rajatava elektrivõrgu pikkus ühe sealse elaniku kohta Eesti keskmisest tunduvalt pikem, mis omakorda muudab vastavad investeeringud põhjendamatult kõrgeks.

Tiit Hõbejõgi pakkus oma doktoritöös välja raamistiku, mille abil hinnata off-gridi (ehk ilma elektrivõrgu ühenduseta) kasutamist vähem kuluka alternatiivina traditsioonilisele elektrivõrgu ehitusele. Off-gridi lahendus koosneb üldjuhul taastuvenergiaallikast, akupangast, inverterist (see seade muundab alalisvoolu energia vahelduvvoolu energiaks) ja diiselgeneraatorist. Enamiku nimetatud komponentide hind aja jooksul langeb, mis muudab off-gridi kasutamise madalama rahvastikutihedusega maapiirkondades järjest levinumaks. 

Doktoritöö juhendaja, TTÜ energeetikateaduskonna professor Juhan Valtini sõnul näitasid doktoritöö tulemused, et juba praegu on teatud juhtudel off-gridi, ehk eraldiseisva elektrilahenduse kasutamine tulusam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles