Hiina sai valmis maailma võimsaima tulnukaseire teleskoobi (1)

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotod superteleskoobi valmimisest
Fotod superteleskoobi valmimisest Foto: Dongqu/Chine Nouvelle/SIPA/Dongqu/Chine Nouvelle/SIPA

Hiina sai äsja valmis maailma suurima ja võimsaima raadioteleskoobi kosmoseavarustest tulnukate avastamiseks.

Xinhua teatel jälgis Guizhou provintsis 500-meetrise teleskoobi FAST püstitamist «300 ehitajat, eksperti, ulmeentusiasti ja reporterit». Ligi 30 jalgpalliväljaku suuruse reflektoriga teleskoobi loomine vältas koguni viis aastast ning läks maksma 180 miljonit dollarit.

Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/CHINE NOUVELLE/SIPA

FAST on ligi kaks korda suurem suuruselt järgmisest – Puerto Ricos asuvast – teleskoobist. See on võimeline avastama gravitatsioonilaineid, pulsareid ja isegi aminohappeid teistel planeetidel. Telskoop on varustatud 4450 infot vastu võtva paneeliga.

Kuid igal asjal on ka oma negatiivne hind – Hiina valitsus paigutas teleskoobi asukohast mujale elama 9000 inimest ja maksis neile kompensatsiooniks vaid 1800 dollarit. Arvestades asjaolu, et Hiina on alates 1970. aastatest erinevatel põhjustel ümber paigutanud ligi 40 miljonit inimest, ei ole see number muidugi suur.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles