Triumf: Juno jõudis Jupiterile! (2)

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juno jõudis Jupiterile.
Juno jõudis Jupiterile. Foto: Ringo H.W. Chiu/AP

Pärast riskantset sisenemist on Juno viie aastase reisi järel lõpuks Jupiteri orbiidil - lähedamal kui ükski kosmoselaev varem. 

Täna hommikul Eesti aja järgi pool kuus jõudis kosmoselaev Juno lõpuks Jupiterile. 

«Me saime just hakkama kõige keerulisema asjaga, mida NASA on kunagi teinud!» ütles Juno projektijuht Rick Nybakken vahetult pärast kosmoselaeva kohalejõudmist oma kolleegidele.

Nybakkeni väide põhineb tõsiasjale, et just orbiidile sisenemine oli missiooni kõige riskantsem osa, sest Juno pidi piisavalt aeglustuma, et kosmoselaev suudaks Jupiteri gravitatsiooni hallata. Kui midagi oleks valesti läinud, oleks Juno lihtsalt kosmosesse paiskunud.

Nüüd tiirleb aga Juno ümber hiidplaneedi, selle pilvedest vaid veidi üle 4000 kilomeetri kaugusel, varem pole Jupiterile nii lähedale jõutud. Ometigi tegi ajalugu juba enne Jupiterile jõudmist, sest see on üks kiiremaid inimese ehitatud masinaid ning liigub kiirusega 265 540 kilomeetrit tunnis. Jaanuaris kirjutati Juno nimele ka kõige kaugemale jõudnud päikeseenergial töötava saadiku rekord. «Enne seda, on nii kaugele kosmosesse üldsegi jõudnud kaheksa kosmoselaeva, ent need kõik kasutasid selleks tuumajõudu,» märkis NASA tollal.

Juno on üks kiiremaid masinaid, mis on kunagi inimese poolt ehitatud. 
Juno on üks kiiremaid masinaid, mis on kunagi inimese poolt ehitatud. Foto: ROBYN BECK/AFP

Teadlased ei jõua ära oodata, et Juno pärast esimest 53-päevast tiiru maale andmeid saatma hakkaks. Nad loodavad infot saada Jupiteri sisu ja päritolu kohta. Millistele küsimustele vastuseid otsitakse, loe Tartu observatooriumi vanemteaduri Laurits Leedjärve antud ülevaatest siit

Juno kohalejõudmist tähistab täna ka Google, kes kujutab Juno kohalejõudmist oma otsingumootori illustratsioonis.  

Vaata NASA teadlaste juubeldamist siit: 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles