Kas maitse tundmiseks piisab vaid keelest?

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jogurti värvimine muutis inimeste võimet selle maitset ära tunda.
Jogurti värvimine muutis inimeste võimet selle maitset ära tunda. Foto: Kuvatõmmis/Youtube/The Guardian

Kui jogurtite värv toiduvärviga ära muuta, ei tunne inimesed enam varem tuvastatud maitseid ära. 

The Guardian korraldas eksperimendi, kus inimestel lasti süüa vanilje- ja maasikajogurtit. Andes neile originaaljogurtit, kus vaniljejogurt oli kollakasvalge ning maasikajogurt roosa, tundsid enamik vabatahtlikest jogurti maitse ära.

Hiljem muudeti aga vanilje jogurt punakaks ja oranžiks. Vanilje asemel pakuti maasikat, jõhvikat, vaarikaid, virsikut , kohvi ja muid maitseid. Vaniljejogurti tundsid ära vaid üksikud katses osalenud.

Põhjus võib peituda selles, et inimesed on harjunud teatud maitseid seostama teatud värvidega, mistõttu kipuvad teistsugused värvid nende aju trikitama.

Vaata videot eksperimendist siit: 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles