Kitsed, kes jõllitavad mehi... aga ainult siis, kui neil abi vaja on

Kaur Maran
, teadusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Scanpix/AP

Teadlased tabasid videole selle, kuidas kitsed inimestelt neile silma vaatamisega abi paluvad. Varasemalt on selliseid abipalveid peetud vaid koerte ja hobuste teguviisiks.

Puutudes kokku raskete ülesannetega, mida nad lahendada ei oska, teavad paljud inimkaaslejad loomad, näiteks koerad ja hobused, väga hästi mida teha. Nad otsivad inimese pilku, et oma häda siis silmsides edasi anda. Teadlased usuvad, et tegemist on peene kommunikatsiooniviisiga, milles antakse inimesele teada, et loom vajab abi. Sisuliselt sarnaneb selline suhtlusviis veel kõnevõimetute imikutega omaga, kes samuti pilgu abil suhtlevad. Seni on silmside-suhtlust peetud ennekõike inimestega sotsiaalsetel põhjustel kaaslejate teguviisiks – koerte eellastel huntidel pole midagi sellesarnast täheldatud.

Täna ajakirja Science võrguväljaandes avaldatud videos näitavad teadlased sellist käitumist aga kodustatud kitsede puhul. Seni arvati, et liha- või piimaloomad sellist suhtlusviisi ei evi, kuid video näitab selgelt vastupidist. Teadlased panid kindlalt suletud läbipaistvasse karpi toitu, mida kitsed kätte saada üritasid. Iga katse järel pöörasid nad ruumis istunud katse läbiviija poole ja vaatasid talle abipalvega ainiti silma. Kui inimene istus ruumis näoga seina poole, ei pööranud kitsed talle pilkugi. Liikidevahelise kommunikatsiooni uurimises on see mõistetavalt suur samm edasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles