Euroopa Liit tahab bitcoini ja ettemakstud pangakaardid range kontrolli võtta (1)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bitcoin
Bitcoin Foto: PAWEL KOPCZYNSKI/REUTERS

Euroopa komisjon pakkus eile välja karmimad reeglid virtuaalvaluutade ja ettemakstud pangakaartide kasutamiseks. Eesmärgiks on vähendada anonüümseid makseid ning raskendada terrorismi rahastamist, kirjutab Reuters.

Komisjoni raporti järgi peavad virtuaalvaluutade platvormid tihendama nende kasutajate identiteetide kontrolli, kes soovivad vahetada virtuaalseid valuutasid nagu bitcoin tavavaluutade vastu. Samuti lasuks neil kohustus võime kahtlastest tehingutest teavitada.

Ettemakstud pangakaartide puhul langetataks anonüümsete maksete maksimaalset suurust praeguselt 250 eurolt 150 eurole.

«Liikmesriigid saaksid selle abil väärt informatsiooni selle kohta, kes omavad tegelikult mingeid ettevõtteid või ühinguid, kes kauplevad valuutadega ning kes kasutavad ettemakstud kaarte,» ütles Euroopa komisjoni asepresident Frans Timmermans.

Prantsusmaa politsei on välja selgitanud, et eelmise aasta novembris Pariisis rünnakud korraldanud terroristid kasutasid oma tegevuse varjamiseks just ettemakstud pangakaarte.

Selliseid kaarte väljastavad kõik suuremad operaatorid, nende hulgas ka Visa ja Mastercard. Need erinevad tavalistest deebet- ja krediitkaartidest selle poolest, et nendega on võimalik ainult maksta ning enne maksete tegemist tuleb neile raha laadida. Sellise pangakaardi soetamisel ei tehta mingit taustakontrolli ning küsitakse vaid põhilisi kontaktandmeid.

Selleks, et Euroopa komisjoni ettepanekud saaks seadusteks, tuleb vastav heakskiit saada ka Euroopa parlamendilt ning liikmesriikidelt.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles