Palling: Eesti asub reguleerima ka Airbnb tegevust

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalle Palling
Kalle Palling Foto: Sander Ilvest

Riigikogu majanduskomisjoni liikme Kalle Pallingu kinnitusel valmib juba sügisel esialgne nägemus sellest, kuidas võiks olla Eestis sarnaselt Uberiga seadustega reguleeritud majutusteenuste vahendaja Airbnb tegevus.

«Airbnb  on kortereid vahendav platvorm, mille maksustamine enam kui käibemaksuga ei ole minu hinnangul põhjendatud aga. Nii booking.com kui ka Airbnb maksavad juba täna minu hinnangul kõik maksud, mis nad maksma peavad ehk siis käibemaksu. Kuna tegemist ei ole majutusteenusega, siis on käibemaksumäär 20% mitte 9% nagu erisusena hotellidele ette nähtud on,» kirjutab Kalle Palling oma Facebooki seinal.

Küll aga on Pallingu hinnangul oluline koguda kokku maksud nendelt isikutelt, kes Airbnb või booking.com vahendusel oma kortereid rendile annavad, ja seda samadel alustel, mis kehtivad korteri pikaajaliselt rentimisel- maksta tuleks tulumaks.

«Teise olulise asjana on vajalik tagada elementaarsed tuleohutus- ja hügieeninõuded. Seda selleks, et oleks tagatud külastajate turvalisus ja minimaalsed kvaliteedinõuded. Halvim mida me soovime on mõnes renditud korteris toimunud õnnetus ja riiki külastavad turistid, kes pettuvad pakutava teenuse kvaliteedis,» lisas riigikogu liige.

Tema sõnul on sügiseks plaanis tulla välja esialgse nägemusega, kuidas tagada nii maksude sujuv tasumine kui ka tuleohutusnõuded. Maksude puhul saaks kasutada samasugust mudelit nagu Uberi juhtide puhul, kus teenitud tulu deklareeritakse automaatselt.

«Olen rääkinud nii booking.com kui ka Airbnb esindajatega ja mõlemad teenused soovivad olla reguleeritud. Eestis on juba täna ligi 2000 korterit, mida nende platvormide kaudu külastajatele pakutakse. Sarnaselt sõidujagamisega veab selle teenuse arengut tarbijate nõudlus, konkurentsivõimeline hind ja kasutajamugavus,» lisas Palling.

Eesti Hotellide ja Restoranide Liit (EHRL) peab aga Airbnb tegevust olemuslikult varimajanduseks ning sarnaselt Soome kolleegidega nõuab liit Airbnb maksustamist.

«EHRL-i liikmed kindlasti tervitavad konkurentsi, aga konkurents olgu aus. Airbnb konkurentsieelis litsenseeritud majutusasutuste ees seisneb täna selles, et viimase maksavad makse, investeerivad turvalisusse ja riigi poolt kehtestatud hügieeninõuetesse ning esimesed ei tee seda mitte,» ütles EHRL-i juhatuse esimees Verni Loodmaa BNS-ile.

Soome hotellisektori esindusorganisatsioon MaRa on samuti asunud Airbnb-iga võitlusse, pidades seda ebaõiglaseks konkurendiks ja nõudes keskkonna maksustamist vastavalt seadustele.

2008. aastal San Franciscos asutatud Airbnb on kasvanud kiiresti ja tegutseb 192 riigis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles