Kas teate midagi Läti idufirmadest – siin on mõned lootustandvamad

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti idufirma Ampple HD-kõlaripaariga telefonikatted
Läti idufirma Ampple HD-kõlaripaariga telefonikatted Foto: tootja

Kui kõik teavad Eestis vähemalt paari edukamat start-up ettevõtet, siis Lätist ei te me – nagu ikka – suurt midagi.

Pikka aega Techhub Riga juhi ametit pidanud ja praegu ettevõtluskõrgkooli Mainor start-up ettevõtluse erialajuhiks oleva Alise Lezdina abiga toome välja mõned lõunanaabri lootustandvamad idufirmad.

Selgub, et lätlastel oma ükssarve ehk miljardi dollari väärtusega idufirmat pole, küll aga terve rida suure perspektiiviga ideid.

Ampple – näeb välja nagu tavaline iPadi kaitseümbris, kuid sisaldab HD-kõlaripaari. Väga õhukese disainiga kõlar-ümbris annab juurde bassi ning suurendab helivõimsust kolm korda. 1,2-sentimeetri paksusel ümbrisel on oma 5000-milliamprine aku, mis võimaldab kuulata muusikat vähemalt kümme tundi. Lätlased juba ehitavad sarnast lahendust iPhone’le.

Edurio – arendab tööriista, mis aitab koolidel õpilastelt tagasisidet koguda. Rakenduse eesmärk on parandada hariduse kvaliteeti ning see on kasutusel enam kui 200 koolis. Lahendust kasutatakse ka Suurbritannias ja Soomes ning see kogus värskelt EU innovatsioonifondist Horizon2020 1,86 miljonit eurot arenduseks.

Infogr.am – lihtsalt kasutatav veebitööriist, et teha ilusaid infograafikuid. Sisuliselt infograafikute Prezi. Rakendusel on 300 000 kasutajat. Mashable, Techcrunch ja Guardian kiidavad.

Fabula – on e-raamatute Spotify. Kuutasu eest saab lugeda 13 000 raamatu seast palju ja mida tahad. Saadaval on sealhulgas ka suur valik eestikeelset ning Eesti autorite kirjandust.

Alise Lezdina on Ettevõtluskõrgkoolis Mainor erialajuht start-up ettevõtluse programmis, kus peale tema on lektorid Eesti iduettevõtetest TransferWise, Taxify, Pipedrive, Goworkabit, Fortuma, Toggl ja Like A Local.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles