Tartu ülikool on maailma 506. ülikool

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikool.
Tartu Ülikool. Foto: Margus Ansu

Kõige kõrgemal kohal on Tartu ülikool teadlaskonna poolest.

2012. aastast ülikoolide edetabelit esitav Centre of World University Rankings (CWUR) avaldas esmaspäeval tänavused tulemused. Parima Baltimaade ülikoolina on Tartu ülikool tabelis 506. kohal, Konstanzi (Saksamaa) ja Brescia (Itaalia) ülikooli vahel. Lisaks Tartule on Balti ülikoolidest tabelis veel Vilniuse ülikool, mis jõudis 739. kohale. Mullu oli Tartu 537. kohal ja aasta varem 556. kohal.

Tasub kohe märkida, et tabelit ei tasu sassi ajada QSi tabeliga. 

CWUR võtab tabeli koostamisel arvesse seda, kui palju ülikooli vilistlasi on vastavalt ülikooli suurusele võitnud rahvusvahelisi teaduspreemiaid; kui mõjukad on ülikooli töötajad; kui palju ülikooli vilistlasi töötab juhtival kohal mõnes maailma olulises firmas; kui palju ülikooli töötajate kirjutatud teadusartikleid on ilmunud mainekates teadusajakirjades; kui palju ülikooli teadlasi tsiteeritakse; ülikooli üldist mõjukust ning ülikoolile antud patente. Loe metoodika kohta täpsemalt SIIT

Kõige tugevam on Tartu ülikool teadlaste poolest, seejärel vilistlaste võidetud teadusauhindade pälvimises ning üldises mõjukuses. Väikseim tulemus saadi aga vilistlaste palkamise ja teadusartiklite valdkonnas. 

Maailma kõige edukam on tabeli järgi Harvardi ülikool, seejärel Stanfordi ülikool ja Massachusettsi tehnikaülikool. Kokku on esikümnes kaheksa USA ja kaks Suurbritannia ülikooli. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles