Kurioosum: Barack Obama avaldas mainekas meditsiiniajakirjas enda tervishoiureformi saavutusi kiitva artikli

Kaur Maran
, teadusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Obama maikuus Washingtoni ülikooli audoktori tiitli tseremoonial.
Obama maikuus Washingtoni ülikooli audoktori tiitli tseremoonial. Foto: Scanpix/AP

Vastuolulise tervishoiureformiga ajalukku minev Obama analüüsis iseenda algatatud ja 2010. aastal jõustunud programmi efektiivsust.

Näib, et ligi poole aasta pärast presidendiameti maha panev Obama on asunud enda pärandit kujundama. Täna mainekas Ameerika meditsiiniteaduste ajakirjas JAMA (Journal of American Medical Association) avaldatud teadusartiklis analüüsib ta iseenda algatatud tervishoiureformi edukust, toetudes andmete osas avalikele uuringutele. Uuritavaks perioodiks on president valinud ajavahemiku 1963-2016.

Nagu ka oodata võis, võib Obama uurimuse kokkuvõttest lugeda ennekõike kiidusõnu tema enda algatatud seadusele. Nii toob ta välja näiteks kindlustatute arvu tõusu, arstiabile ligipääsu paranemise ja majandusliku heaolu paranemise. Üsnagi pikalt peatutakse reformi läbi viimise poliitilistel üksikasjadel, mis päädib tulevasele presidendile suunatud soovitustega edasiste valikute langetamisel. Tulevikku vaatavalt kutsub Obama üles vähendama retseptiravimite hindu, mis võib Bloombergi analüütikute hinnangul soovituste arvesse võtmise puhul oluliselt vähendada ravimifirmade kasumit.

Teadaolevalt on Obama esimene enda ametiajal teadusväljaannetes artikleid avaldanud Ameerika president, nime taga tähelühend JD, mis tähistab õigusteaduste doktori tiitlit. Mõistagi tekitab iseenda loodud programmi kiitev artikkel küsimusi kallutatuse kohta. Artikkel sisaldab 68 viidet ja kuigi see läbis JAMA vanemtoimetajate kriitilise toimetamise ning mitu kuud tõsist üle vaatamist, avaldas väljaanne selle siiski hoiatava sildiga «Special Communication» ehk eriteadaanne.

«Kindlasti anname endale aru, et artikli autor on Ameerika president, kuid JAMA-l on väga kõrged standardid ja me ootasime, et ka president nendest kinni peaks,“ kommenteeris protsessi ajakirja peatoimetaja Howard Bauchner intervjuus Bloombergile.

Koos artikli endaga avaldas JAMA ka sellele tellitud ekspertide kommentaarid, kus tuuakse välja ka vähene tähelepanu reformi teatud vajakajäämistele.

Valge Maja allikate sõnul valis Obama oma loo avaldamiseks JAMA kui «tõsise» ja «faktipõhise» platvormi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles