Särtsu täis Energia avastuskeskuses

, Energia avastuskeskus, direktor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Energia avastuskeskus

Kui oled üks neist, kellele on meeldinud pimedas toas jälgida, kuidas fliispusa seljast tõmmates sädemeid pillub, peaksid kindlasti sammud seadma Tallinnasse Energia avastuskeskusesse, kus „mängitakse“ iga päev staatilise elektriga Van de Graaffi generaatori abil kell 12:00 ja 15:40 toimuval demonstratsioonil. 

Energia avastuskeskus on Eestis ainuke koht, kus saab panna elektrilaengute abil juuksed särtsakalt püsti tõusma. Eriti võluv on see vaatepilt pikajuukseliste külastajate puhul, kellest saavad kohevad päiksekesed. See on kindlasti ka hea foto või video tegemise võimalus. Lauljatar Jana Kask filmis just hiljuti oma uue laulu video Energia avastuskeskuses selliselt elektrifitseerituna.

Energia avastuskeskus kasutab demonstratsiooniks seadeldist, mille Robert Jemison Van de Graaff leiutas 1929 aastal. Sarnaseid generaatoreid kasutatakse tänaseni ülikoolides ja teaduskeskustes. Kaasaegsed Van de Graaffi generaatorid suudavad tekitada 5 miljoni voldise pinge ehk siis kõrgema pinge kui äikesepilve sees. Avastuskeskuse generaator tekitab aga 300 000 voldise pinge, mille energiast jätkub näiteks 20 cm pikkusega välgu jaoks.

Foto: Energia avastuskeskus

Selle masina ehitus on lihtne. Van de Graaffi generaatoril on sees lai kummist lint, mis liigub kiirelt üle plastist rullide. Selle abil transporditakse üha uued ja uued elektrilaengud masina ülesmises osas asuvasse õõnsasse metallkerasse. Sealt voolavad nad üle kogu kera välispinna.

Omal ajal kasutati kõrgepinget, mida tekitati Van de Graaffi generaatoriga  elementaarosakeste kiirendamiseks, mis tegi sellest kasuliku töövahendi teadlastele. Kaasajal kasutatakse uurimistöödes sarnaseid, niinimetatud Pelletron-generaatoreid, mis suudavad tekitada 25-30 miljoni voldise pinge. Nii võib masinate abil saada kõrgema pinge kui seda on äikesepilves.

Energia avastuskeskus on põnev kogu pere külastuskeskus, mis asub 103 aastat vanas elektrijaama hoones. Keskuses on enam kui 100 „käed-külge“ eksponaati loodusteaduste teemadel. Avatud on heli ja valguse, elektri ja energia püsiekspositsioonid ning rohkelt silmailu pakkuv näitus „Kihilise Maa aardelaegas“ ja näitus kõige väikesematele avastajatele „Arhitekt Ämblik ja insener Mutt“. Iga päev on põnevad programmid ka avastuskeskuse planetaariumis. Täpsemalt tasub uurida www.energiakeskus.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles