Uus pilditöötlusprogramm muudab mustvalged pildid värviliseks (2)

, Digitarga uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Algorithmia programm on küll lihtne ja kiire, kuid selle taga töötavad keerulised algorütmid.
Algorithmia programm on küll lihtne ja kiire, kuid selle taga töötavad keerulised algorütmid. Foto: Ekraanitõmmis

Instagramis muudetakse värskelt klõpsitud pildid retrofiltrite abil kuni sajandi vanuseks, kuid uus programm Algorithmia lubab saavutada vastupidist ning muuta mustvalged pildid hoopis värviliseks, õpetab sinu moodi tehnoloogiaportaal Digitark.

Vanade piltide värviliseks muutmine on üldiselt pikk protsess, aga selle programmiga saab soovitud tulemuse vägagi kiirelt, selgitab Digitark. Värvid saab pildile uue tehisintellektse lahendusega, mille väljatöötamiseks kasutati üle miljoni värvifoto.

TÕELISELT TÕETRUU

Algorithmia annab väga häid ja usutavaid tulemusi – selle lahenduse abil värvitud fotod on nii tõetruud, et 20% testijatest arvasid, et tegu on reaalsete värvifotodega. Kindlasti saab parema tulemuse n-ö käsitsi värvides, kuid 20% vastanute ärapetmine on siiski tunduvalt parem tulemus eelnevatest katsetest sarnast programmi luua.

Mustvalgete fotode värvimine on arvutiprogrammile keeruline ülesanne, sest näiteks T-särk võib olla mis tahes värvi.

Võimalikult ligilähedane tulemus

Algorithmia on õppinud üle miljoni foto abil tuvastama teatud tekstuuri ja kujuga esemeid, mis on üldjuhul sarnast värvi.

Näiteks on muru üldiselt roheline ja taevas enamjaolt sinine. Seega pole programmi eesmärk taastada originaalvärve, vaid pakkuda võimalikult usutavat värvifotot.

Digitark.ee/SAADE räägib tehnoloogiast ja inimestest selle taga – vaata ja mõtle kaasa!

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles