Esimene Euroopas: Hispaanias sündis Zikast põhjustatud arenguhäirega laps

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Zikast põhjustatud arenguhäirega laps. Pilt on illustreeriv.
Zikast põhjustatud arenguhäirega laps. Pilt on illustreeriv. Foto: NACHO DOCE/REUTERS

Ehkki viirusega nakatunud inimesi leidub Euroopas sadu, on see esimene kord kui Euroopa naine sünnitab mikrotsefaalia käes kannatava lapse.

Naine puutus viirusega kokku Ladina-Ameerikas ning diagnoosi sai ta tänavu mais. Sel ajal oli hispaanlanna 20.nädalat rase.

Hispaanias on seni registreeritud 190 Zika-viirusesse nakatumist. 189 juhul oli tegu reisi käigus saadud nakkusega, ühel juhul aga nakkuse seksuaalsel teel edasi kandumisega, vahendas BBC. 

Miks Zika arenguhäireid põhjustab?

Kui loode puutub Zikaga kokku esimese trimestri jooksul, jõuab see väga kiiresti emakasse ja neisse rakkudesse, mis muidu platsentat kaitseks. Kuna see kaitsemüür pole jõudnud veel piisavalt tugevaks saada, suudab Zika seal palju kahju teha, häirides veresoonte kasvu ja takistades lapseni jõudva vere hulka, pidurdades nii kogu loote arengut.

Isegi kui loode selle rünnaku üle elab, jätkab viirus kahjutegemist, liikudes sündimata lapse ajusse. Ajus hävitab viirus korralikuks arenguks eluvajalikke rakke. Juba varem on teadlased tuvastanud, et Zika võib põhjustada mikrotsefaaliat, millega kaasneb aju taandareng ning ebatavaliselt väike või suur pea.

Käesoleva aasta 1. veebruaril kuulutas WHO Zika-viiruse tõttu välja globaalse hädaolukorra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles