Mõjus antibiootikum peidab end inimese ninas (1)

, teadusajakirjanik, TLÜ/Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Staphylococcus aureus'e bakter inimese kätel. Just selle bakteri vastu seni levinud antibiootikumid enam ei mõju.
Staphylococcus aureus'e bakter inimese kätel. Just selle bakteri vastu seni levinud antibiootikumid enam ei mõju. Foto: JEFF SWENSEN/NYT

Levinud haigusetekitaja vastu uut ravimit otsima hakanud Saksamaa teadlased leidsid selle ootamatust kohast – inimese nina sees elutsevatest bakteritest. Lisaks usuvad nad, et meie sees võib peituda veel teisigi võimsaid antibiootikume.

Täna teadusajakirjas Nature avaldatud artiklis kirjeldavad Saksamaa Tübingeni ülikooli teadlased uut antibiootikumi nimega lugduniin, mis tõestas end tõhusa ravimina stafülokokibakteri Staphylococcus aureus’e ja sellega sarnaste haigusetekitajate vastu.

Stafülokokk põhjustab nõrgenenud immuunsüsteemiga inimestel mitmesuguseid põletikke ja selle eriti kurikuulus vorm on superbakteriks nimetatud MRSA, millele levinud antibiootikumid enam ei mõju ning mis on lääneriikide haiglates vastutav paljude surmade eest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles