Selgus lammas Dolly enneaegse surma põhjus

Kaur Maran
, teadusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lammas Dolly seitsme kuu vanusena
Lammas Dolly seitsme kuu vanusena Foto: SCANPIX

Vaid 6-aastaseks elanud Dollyga samast rakuliinist pärinevad lambad on ka 7-9 aastaselt hea tervise juures. Seletus peitub mitokondrites.

Kahtluse, et kloonloomad vananevad kiiremini, tekitas see, et 5. eluaastal kujunes lammas Dollyl välja osteoartriit. See on artriidi levinuim vorm ning võib põhjustada liigesepõletikku ühes või korraga mitmes liigeses. Dollyl oli see paljudes liigestes ning seda peeti enneaegse vananemise põhjuseks, mis tegi talle juba 6. eluaastal kiire lõpu ja viis kloonlammaste taevasse.

Värske, eile teadusajakirjas Nature Communications avaldatud uuring aga näitab, et samal meetodil – somaatilise rakutuuma siirdamise teel saadud loomad ei vanane kiiremini.

Professor Kevin Sinclair selgitas, et tuuma siirdamisel on kõik sama geneetilise materjaliga loodud lambad geneetiliselt sarnased, kuid nende mitokondriaalne DNA võib olla vägagi erinev. Ja see võib omakorda selgitada, miks Dollyl arenes välja osteoartiit erinevates liigestes, kuid teistel mitte.

Loe edasi Novaatori põhjalikust loost.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles