Elektroonikakett pani Eestis müüki sisuliselt kasutuskõlbmatu tippmobiili (1)

Aivar Pau
, tehnikatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Coolpad MAX
Coolpad MAX Foto: tootja

Eestis on kauplusi, kus on täiesti legaalselt ja lisamärkusteta müügil Hiina mobiilitootja Coolpad tipptelefon nimega Max, millel puudub paraku võimekus ühenduda ühe olulisema siin kasutatava mobiilside sagedusega.

«Coolpad Maxil puudub tugi LTE800 sagedusele – see on põhjuseks, miks seda väga vähe saada on,» avaldas Coolpadi Euroopa esindaja Postimehele põhjuse, miks juunis müüki tulema pidanud telefoni kaugeltki igal pool saada pole.

Iseenesest on tegemist vägagi  ilusa kuldse disaini ja võimeka nutitelefoniga – alates mälumahtudest ja jõudlusenäitajatest kuni selleni välja, et seda loetakse andmete krüpteerimisvõimekuse ja mitme turvaprofiili loomise tõttu turvalisimaks telefoniks.

Tegemist on nimelt seadmega, mis sisaldab endas tegelikult kahte sõltumatult telefoni, kuhu saab luua kõigile äppidele paralleelkontosid  – eriti kasulik mitme SIMi kasutajatele näiteks Viberi kontode tegemiseks – ja kasutada erinevaid SIM-kaarte. Lisaks on selle sõrmejäljelugeja kasutaja soovidest lähtuvalt programmeeritav.

Kirjutasime sellest seadmest lähemalt juuni alguses.

Mida aga ikkagi tähendab kasutaja jaoks asjaolu, et sellele juba juunis kõikjal müügile tulema pidanud telefonile unustati lisada LTE800  – ehk kaugele ulatuva 4G-sageduse tugi?

«Kui telefon ei toeta LTE800 sagedust, siis pole seda telefoni mõtet Eestis müüa,» võttis teema kokku Tele2 raadiovõrgu juht Tanel Sarri.

800 MHz sagedus on nimelt Eestis üks põhisagedusi, nii-öelda mobiilside kandev kiht ehk vundament. Selle puudumine tähendab väga puudulikku telefonikasutuskogemust, sest näiteks Tele2 kasutab LTE800 sagedust igal pool – linnades siselevi parandamiseks ja maapiirkondades põhisagedusena.

Üks oluline sagedus on puudu (kuvatõmmis)
Üks oluline sagedus on puudu (kuvatõmmis) Foto: tootja

«Sellise telefoni kasutaja saab telefoni kasutada paiguti linnas, aga siselevi on väga puudulik ja maapiirkondades kogeb ta suuri leviauke. Sama kehtib ka teiste Eesti mobiilsideoperaatorite võrkudes,» lisas Sarri.

Hetkeseisuga on telefon ilma igasuguste märkusteta müügil näiteks pea kõigis Euronicsi kauplustes hinnaga enam kui 330 eurot. Midagi ei muutunud selles osas ka siis, kui Postimees kaupluseketi tähelepanu seadme puudustele juhtis – põhjuseks vajalike inimeste kontorist eemalolek kuni järgmise nädalani.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles