Energia avastuskeskuse pokestop

, Energia avastuskeskus, direktor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Energia avastuskeskus

Energia avastuskeskuse juurest leiavad Pokémon GO mängu austajad mänguks vajaliku pokestopi.

Pokestopid on teatud vaatamisväärsused või huvipunktid, mille Pokémon GO otsib üles läbi Google`i kaartide. Neid punkte külastades saavad selle liitreaalsusel põhineva mängu mängijad vajalikke asju mängu-Pokémonide püüdmiseks. Avastuskeskus kutsub üles tulema pokestopi järele ning keskuse liitreaalsuse töötuppa, mis on iga päev teatud kellaaegadel kõigile keskuse pileti ostnud külastajatele tasuta.

Pokémon GO mäng põhineb liitreaalsuse tehnoloogial ja on nn AR mäng ehk inglise keeli augmented reality mäng. Virtuaalsed tegelased kuvatakse ekraani vahendusel reaalses keskkonnas - näiteks tänavapildis ja Energia avastuskeskuse juures.

Liitreaalsuse puhul astutakse virtuaalreaalsusest samm edasi ja ühendatakse tehnoloogia abil reaalne ja virtuaalne maailm. Seda tehnoloogide leiutist on seni kasutatud sõjatööstuses ja meelelahutuses, kuid järjest enam ka õppematerjalide loomiseks.

Maailmas ülipopulaarne Pokémon GO mäng põhinebki Google`i kaartidel ning paigutab kogujatele väärtuslikud armsad jaapanipärased loomakesed kohtadesse, mis on Google`ile tuntud. Mängijad saavad Pokémone koguda jalgsi liikudes ja oma nutiseadet neile punktidele suunates.

Energia avastuskeskuse pokestop ei asu autoteel ega selle ääres, selle püüdmine ei ole ohtlik ja seda ei pea tegema ohutuse mõtes öösel nagu paljud Pokémon GO mängijad on harjunud linnakeskkonnas tegema.

Avastuskeskus selgitab ka, kuidas mänguski kasutatud liitreaalsuse tehnoloogiat veel kasutada saab. See on näiteks abiks keeruliste loodus- ja reaalteaduste kooliainete teemade näitlikustamiseks ning nii saab hõlpsasti õpetada ka kunsti, ajalugu või ka võõrkeeli.

Liitreaalsuse tehnoloogia kasutamine õppevahendites/nutiseadmetes on veel uus valdkond, kuid suure tõenäosusega on sellised õppevahendid lähiaastatel kiiresti koolidesse ja tavakasutusse jõudmas.

Energia avastuskeskusel on olnud privileeg pakkuda tänastele lastele mälestust, et esimest korda õppisid nad seda tehnoloogiat kasutades just avastuskeskuses, kus on välja töötatud näiteks töötuba, milles tehakse just liitreaalsuse abil selgeks, kuidas kliima soojeneb.

Töötoas on laual kuubikud, millest läbi nutitahvlite vaadates saab mänguline Maa.  Lapsed lisavad ja võtavad kuubikuid ära markeerides nii tehaste, puude või ka lehmade lisamist ning nutitahvlis on liitreaalsuse tehnoloogia abil näha, kuidas need tegurid kliimat mõjutavad ning kuidas päikesekiirgus pilvedest läbi tuleb või miks ja kuidas Maale tagasi peegeldub. Iga tegur/kuubik, millega lapsed nö manipuleerivad, muudab seda situatsiooni, pilvede teket ja päikesekiirguse mõju. Miks ja kuidas Päike pilvede mõjul kiirgust Maale tagasi peegeldab või ei peegleda, on ilma liitreaalsuse abita väga keeruline ka füüsikutel selgitada. Nii on see aga väga näitlik ja kõigile arusaadav.

1 kuni 31 augustil toimub avastuskeskuse liitreaalsuse töötuba iga päev kell 15.00-15.20.

Energia avastuskeskus on põnev kogu pere külastuskeskus, mis asub 103 aastat vanas elektrijaama hoones. Keskuses on enam kui 100 „käed-külge“ eksponaati loodusteaduste teemadel. Avatud on heli ja valguse, elektri ja energia püsiekspositsioonid ning rohkelt silmailu pakkuv näitus „Kihilise Maa aardelaegas“ ja näitus kõige väikesematele avastajatele „Arhitekt Ämblik ja insener Mutt“. Iga päev on põnevad programmid ka avastuskeskuse planetaariumis. Täpsemalt tasub uurida www.energiakeskus.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles