Suur ülevaade: need on maailma võimsaimad tehnoloogialinnad aastal 2016 - aga kus on Tallinn? (3)

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Planeet Maa
Planeet Maa Foto: Sipa USA/NASA/Sipa USA

Tehnoloogiarevolutsioon on vallutanud kogu maailma suurlinnu ning ka meie oma Tallinna on tuntust kogunud nii siinse soodsa ärikliima, hea elukalliduse- ja kvaliteedi suhte  ning mitmegi siin sündinud ettevõtte poolest.

Panime Eesti äri- ja elukeskkondade analüüsimisega tegeleva ettevõtte Teleport spetsialisti Elen Veenpere abiga kokku esikümne nendest linnadest, mida võib raudkindlalt nimetada kogu maailma hetke tehnoloogiasõbralikemateks – just neis on sündimas kõige rohkem idufirmasid, just neis on loodud parim keskkond uute ideede ja neid realiseerima asuvate idufirmade sünniks.

Andmeanalüüsikihte võtsime seejuures täpselt aluseks neli:

  • Idufirmade keskkond: sisaldab idufirmade üldarvu linnas, idufirmade juurdekasvu, linna jälgijate arvu investorite seas AngelListis, investeerijate arvu, pakkumisel olevate töökohtade arvu ning töökohtade ja idufirmade suhet;
  • Allalaadimise kiiruse näitaja;
  • Madalate rendikulude näitaja;
  • Ülikoolide kvaliteedi näitaja.
  1. Los Angeles
Foto: MAVRIXONLINE.COM/MAVRIXONLINE.COM

Los Angeles on juhtivate linnade seas peamiselt just kõrge kiirendite (accelerators) ja rahastajate arvu poolest. Lisaks sellele näitab Los Angeles eeskuju ärivabaduse ja kvaliteetse hariduse koha pealt.

  1. Kansas City
Foto: Globarriskinsight.com

Missouri osariigis asuv Kansas City paistab silma eriti kiire internetiühendusega. Teleporti andmete kohaselt on see samuti hea koht odavate rendihindade, ärivabaduse ja tervishoiu kvaliteedi poolest.

  1. Berliin
Foto: FLORIAN SCHUH/AFP

Berliini vaba ja kultuurne atmosfäär ning madalad elamiskulud meelitavad ligi noori, kunstiinimesi ja ettevõtjaid, tehes Saksamaa pealinnast ühe kõige värvikama idufirmakeskkonna Euroopas. Eraldi väärivad äramainimist Berliini eeskujulikud näitajad rendihindade, start-up-skeene, ärivabaduse ja sallivuse poolest.

  1. San Francisco
Foto: JUSTIN SULLIVAN/AFP

San Francisco hiilgab Los Angelesega sarnaselt suure kiirendite arvu ja olemasoleva rahastuse poolest ega jää alla ka idufirmaskeene, ärivabaduse ja tervishoiu valdkonnas. Põhjus, miks San Francisco nimekirjas alles neljandale kohale maandub, on ülikõrged rendihinnad, mis peletavad paljud California tehnoloogiamekast eemale.

  1. Oklahoma City
Foto: searchministries.org

Lisaks erinevatele tehnoloogiasõbralikkuse näitajatele on Oklahoma City esirinnas ka puhta keskkonna poolest, lisaks saab seal nautida ka mõistlikke rendihindu, ärivabadust ja üleüldist turvalisust.

  1. Salt Lake City
Foto: serachsaltlake.com

Utah' osariigis asuv Salt Lake City paistab eelkõige silma eesrindliku ärivabaduse poolest, millele ei jää alla ka üleüldine turvalisus ja väga kõrge sallivuse tase.

  1. Atlanta
Foto: John Bazemore/AP

Atlanta puhul on märkimist väärt just eriti mitmekesine ja arenenud idufirmaskeene. Meie andmete põhjal on Georgia osariigis asuvas linnas märkimisväärt veel palju olemasolevat riskikapitali ja üldine ärivabadus.

  1. Charlotte
Foto: Casey B. Gibson/Casey B. Gibson/Sipa USA

Põhja-Carolinas asuva kiirelt kasvava ja ambitsioonika Charlotte'i kasuks räägivad eriti tugevalt ärivabadus ja puhas keskkond.

  1. Washington
Foto: JONATHAN ERNST/Reuters

Lisaks kõrgetele reitingutele idufirmade, riskikapitali ja ärivabaduse kategooriates, paistab kultuurne Washington eriti tugevalt silma ka paljude olemasolevate vaba aja tegevuste poolest.

10.   New York City

Foto: Richard B. Levine/Levine-Roberts/Sipa USA

Suur Õun on rahvusvaheline keskpunkt mitmetele aladele, sealhulgas näiteks finants-, teatri-, filmi-, ja tehnoloogiatööstusele. Tehnoloogiavaldkonnast rääkides saab New Yorgi idufirmade näitaja peaaegu täiusliku skoori ning ei puudu ka rohked investeerimisvõimalused, ärivabadus ja värvikas vaba aja tegevuste valik.

----

84. Tallinna leiame selles edetabelis paraku alles 84. kohal, seega rõõmustada just ülemäära ei maksa. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles