Uuring: mandlite ja pimesooleta naised on viljakamad

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlased ei tea veel, miks täpselt mandlite ja pimesoole puudumine suurema rasedusega seotud on.
Teadlased ei tea veel, miks täpselt mandlite ja pimesoole puudumine suurema rasedusega seotud on. Foto: SCANPIX

15 aasta andmetel põhinev uuring näitas, et eemaldatud mandlite või pimesoolega naised olid viljakamad.

Nii selgus Dundee ülikooli teadlased uuringust, kus nad analüüsisid rohkem kui poole miljoni briti naise haiguslugusid. Ajakirjas Fertility and Sterility avaldatud tulemused näitasid, et iga saja raseda naise kohta, kes  polnud mandlite või pimesoole operatsioonil käinud, leidus  134 pimesoole operatsioonil, 149 mandlioperatsioonil ja 143 mõlemal operatsioonil käinud naist. See on uus leid, sest seni on usutud, et pimesoole eemaldamine võib viljakust just vastupidiselt mõjutada.

«Kui arvestame mandleid ja pimesoolt mõlemaid, siis näitab uuring, et põletikuliste elundite eemaldamine tõstab rasestumise tõenäosust,» ütles üks uuringu autoreid, doktor Sami Shimi BBC-le. Siiski rõhutavad nad, et uuringutulemused ei tähenda kindlasti seda, nagu peaks rasestumisraskustega naised nüüd oma mandleid või pimesooli eemaldada laskma, selleks on järeldusi liiga vara teha. 

Miks operatsioonil käinud naiste hulgas rohkem rasedust esineb, uuringu autorid aga täpselt põhjendada ei oska. Nende sõnul võib põhjus peituda nii operatsioonide otseses mõjus või ka «käitumuslikus» efektis. Ühe võimaliku seletuse järgi tõstab pidev mandlite või pimesoole põletike olemasolu keha üldist põletikutaset ning see omakorda mõjutab munasarju ja emakat. Siiski usuvad Dundee teadlased rohkem teooriat, et naised, kes on seksuaalselt aktiivsemad, põevad suurema tõenäosusega rohkem ka vaagnapiirkonna nakkuseid, mis võib omakorda päädida pimesoolelõikusega. Igal juhul on selgituste jaoks vaja uusi uuringuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles