Seadustele vilistamine jätkub: Taxify saadab Pärnusse 100 taksotunnusteta ja litsentsita autot (2)

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taxigo pakub konkurentsi Uberi ja Taxify taksoäppidele, mis ka Eesti turul aktiivselt tegutsevad.
Taxigo pakub konkurentsi Uberi ja Taxify taksoäppidele, mis ka Eesti turul aktiivselt tegutsevad. Foto: Liis Treimann

Sõiduvahendusettevõte Taxify otsustas suunata nädalavahetusel Pärnus toimuva Weekend Festivali külaliste teenindamiseks üle 100 taksotunnusteta auto ning teenis sellega ära taksoettevõtete ja linnavalitsuse pahameele.

«Taxify poolt Pärnusse saadetavad autod on ilma takso tunnusteta ja tellitavad ainult Taxify äpi vahendusel, mistõttu ei paku nad  otsest konkurentsi Pärnus tegutsevatele taksojuhtidele,» arvas Taxify juhtide haldur Villu-Raoul Maidla.

Maidla rõõmustas ka selle üle, et uus tehnoloogia võimaldab juhtidel teise linna sõitma minna ilma, et selleks oleks vaja läbida sentimeetritki bürokraatiakadalipust. «Ei ole ju mõeldav, et teises linnas väljastatakse ajutiselt 1-2 päevaks kümneid ja isegi sadu uusi taksolitsentse ja varustatakse autod taksovarustusega. Seda ei tehta ja linna suursündmuse külastajad jäävad lihtsalt sõidutamata,» lisas Maidla.

Maidlaga polnud absoluutselt nõus aga näiteks GoTakso esindaja Pärnus Iti Sipelgas.  

«Iga auto, mis Pärnus «taksoteenust» osutama hakkab, on taksodele konkurent. Nõustun, et Pärnusse tuleb äärmiselt suur rahvamass, ja ilmselt kõigi Pärnus olevate taksodega kliente ära teenindada ei jõuta, aga seda tuleks teha siiski kõigi seaduste järgi,» sõnas Sipelgas.

Tema sõnul peavad taksoteenust osutavad autod kindlasti eristuma ja peavad omama piirkonnaluba ehk sõidukikaarti. «Mina ka ei või suvalisse linna minna midagi müüma, kui mul puudub selleks vastav tegutsemisluba, on ju nii!?» sõnas Sipelgas.

Taxify eelmise aasta statistika järgi kasvas nõudlus sõitude järgi festivali ajal ligi 20-25 korda võrreldes Pärnu tavapärase nädalavahetusega.

Samuti leidis Pärnu linnavalitsuse esindaja Anu Juurma-Saks, et ettevõtte plaan sellisel viisil autosid rahvast teenindama panna poole seaduslik.

«Peaksid omama jah kohalikku teenindusluba,» kõlas tema sõnade läbi linnavalitsuse seisukoht.

OÜ Pärnu Takso tegevjuht Rein Unn märkis aga, et ühte ja sama teenust pakkudes on tegemist alati konkurentsiga, sest soov on teenindada ühte ja sama klienti...ükskõik, mis nime me sellele teenusele anname.

«Mis puudutab Weekendi nädalavahetust, siis selline üritus toob kohale nii palju rahvast, et kohalikud teenindajad ei päris üksi seda massi kindlasti ära teenindada ei suuda ja seega jagub kliente ilmselt kõigile piisavalt,» ütles Unn. «Samas tekib kindlasti ka palju segadust ja muret, sest on neid, kes ei tunne kohalikke olusid piisavalt hästi  - kõikvõimalikud rakendused ei asenda igal hetkel kogemusi ja teadmisi.»

Ta arvas, et on ka neid, kes soovivad seda lihtsalt ära kasutada ja iga hinna eest maksimaalse võimaliku kasseerida kliendilt.

Uber teeb Pärnus pop-up'i

Ka Taxify üleilmne «suur vend» Uber on sel nädalavahetusel oma teenust Pärnus kättesaadavaks tegemas. Täpsemalt: neljapäevast pühapäevani saab Pärnus ja selle lähiümbruses tellida uberPOP teenust ning lisaks ka Tallinna ja Pärnu vahel liigelda.

«Suviste suursündmusete ajal on tihti väga keeruline leida transporti. Samas on see just siis kõige vajalikum. Seepärast otsustasime teha pop-up'i ja olla olemas Pärnu elanikele ja külalistele, et kõik saaksid mugavalt ja turvaliselt liigelda,» sõnas Uber Eesti tegevjuht Enn Metsar.

Pärnus ja selle lähiümbruses liiklemiseks on võimalik autot tellida Uberi rakenduses uberPOP vaate alt ning linnade vaheline auto tellimine käib vastavalt Tallinna-Pärnu või Pärnu-Tallinna vaate alt.

Litsentsita sõidujagamise teenus on Eestis jätkuvalt legaliseerimata ning litsentsita ja mitmetele spetsiifilistele nõuetele mittevastavate autodega sõitjateveo osutamine on keelatud.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles