TÜ teadlased turgutavad Vietnami meditsiiniharidust

Kaur Maran
, teadusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu ülikooli patofüsioloogia professor Sulev Kõks.
Tartu ülikooli patofüsioloogia professor Sulev Kõks. Foto: Margus Ansu

Võrreldes Euroopaga aastaid maha jäänud meditsiiniharidusega Vietnami toetuseks luuakse ülikoolides suuremahuline meditsiini doktoriõppekava.

Tartu ülikooli meditsiiniteadlaste eestvedamisel saadi tihedas konkurentsis Euroopa Komisjonilt 958 804 euro suurune toetussumma, et arendada koostöös kolme Euroopa ja nelja Vietnami meditsiiniülikooliga Vietnami meditsiiniharidust. Euroopa teadlaste toel luuakse esimene meditsiini doktoriõppekava, mida toetab ka Vietnami valitsus.

Raha saadi ülemaailmse konkurentsiga Euroopa Komisjoni poolt rahastatava programmi Erasmus+ taotlusvoorust, kuhu laekunud 736 avaldusest rahastati 147. Tartu ülikooli teadlaste kirjutatud õppekava arenduse projekt «Joint capacity building in biomedical higher education through adopting international academic standards and transferring technology between European and Vietnam universities» sai maksimum suuruses toetuse teisel katsel.

Vietnami meditsiiniharidus ja arstiabi kvaliteet on võrreldes Euroopaga aastaid maas. «Ka Vietnami valitsus tunnistab valdkonna puudusi – Vietnamis on arstide defitsiit ja doktorikraadiga inimesi praktiliselt ei ole, mis omakorda pidurdab kohalikku koolitus ja õpetamisvõimalusi ning kvaliteeti,» tõdes projekti eestvedaja, Tartu ülikooli patofüsioloogia professor Sulev Kõks.

Sellest tulenevalt pidas Euroopa Komisjon Tartu ülikooli teadlaste eestvedamisel koostatud projekti vägagi uuenduslikuks ja vajalikuks. Projekti peamine eesmärk on koostöös Euroopa ja Vietnami kolleegidega töötada Vietnami meditsiiniülikoolidele välja innovatiivne molekulaarmeditsiini doktoriõppekava ning koolitada omakorda õppejõude ja arste, kelle käe alt kasvavad välja uue põlvkonna meditsiinitöötajad.

Euroopa Komisjon tõdeb oma raportis projekti ja rahvusvahelise koostöö tähtsust, kuna Vietnami kohalikul tasandil jääb kvaliteetse meditsiinihariduse, sh doktoriõppekava arendamiseks puudu nii rahalisest ressursist kui ka pädevusest. Projekti tugevusena nähti mh Tartu ülikooli teadlaste pikaajalist Vietnamis õpetamise ja teadustöö tegemise kogemust, sh doktorantide koolitamist Eestis. Oma panuse eest Vietnami meditsiinihariduse ja -süsteemi arendamisse on kolm Tartu ülikooli meditsiiniteadlast – Sulev Kõks, Aare Märtson ja Katre Maasalu – nimetatud ka Hue meditsiini- ja farmaatsiaülikooli külalisprofessoriteks.

Projekti tulemusena soovitakse, et Vietnami ülikoolidel on tänu Euroopa kolleegidele võimekus pakkuda kõrgharidust ja koolitust tulevasele meditsiinipersonalile, kes panustavad kvaliteetsete teadmiste ja oskustega kohalike tervise parendamisse ning täidavad seeläbi olulise puudujäägi tööturul.

TÜ poolt kokku kutsutud konsortsiumisse kuuluvad lisaks Tartu ülikoolile, Greifswaldi ülikool Saksamaal, Karolinska instituut Rootsis, Essexi ülikool Inglismaal ning neli Vietnami suurimat meditsiinikõrgkooli: Hue meditsiini- ja farmaatsiaülikool, Danangi meditsiinitehnoloogia- ja farmaatsiaülikool, Hanoi meditsiiniülikool, Hanoi farmaatsiaülikool.

Projekti ja ülikoolide konsortsiumi peamised eestvedajad Tartu ülikoolist on professor Sulev Kõks, dotsent Aare Märtson, dotsent Katre Maasalu, professor Mare Saag, dr Aivar Ehrenberg, dotsent Triin Jagomägi, dotsent Ain Raal, vanemassistent Urve Paaver jt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles