Viis olulisimat viimase aja avastust Pluutol

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus pilt Pluutost, mille tegi NASA New Horizonsi kosmosesond.
Uus pilt Pluutost, mille tegi NASA New Horizonsi kosmosesond. Foto: NASA/REUTERS

2015. aastal jõudis Pluuto lähedale NASA kosmosesond New Horisons. BBC iFuture järjestas viis kõige olulisemat avastust, mis sond seni inimkonnani toonud on.

1. Jäämäed

Foto: NASA

Pärast ligi kümnend kestnud kosmosesõitu jõudis New Horisonsi sond Pluutoni, et sellest kuue päeva jooksul 50 000 km/h kiirusel mööda tuisata. Siiski jäädvustas see esimesed Pluuto pildid.

Piltidelt oli näha, et Pluuto polegi nii igav, kui kaugelt vaadates tundus. Vastupidi, kääbusplaneedilt torkavad silma mäed, tasandikud ja võib-olla isegi «lumi». Pluuto mägede kõrguseks hinnatakse praegu rohkem kui 4000 meetrit ning mäetippe võivad katta külmunud lämmastiku tekid või isegi lämmastiku liustikud.

 

2. Värvidemäng

Enne sondi tundusid Pluutol olevat vaid mõned heledamad ja tumedamad laigud, mis kõik piirdusid siiski halli tooniga, sest varasemad pildid jõudsid vaid 150 pikslini. Uutelt piltidelt näeb aga juba rohkem detaile, mis näitab, et Pluuto on palju värvilisem.

3. Hiiglaslikud kanjonid ja lämmastikuvihmad.

Kui on midagi, mida astronoomid Päikesesüsteemi lõpust leida ei lootnud, on see pea kümne kilomeetri sügavune kanjon. Ometigi leiti see Pluuto suurimalt kaaslaselt Charonilt.

Sellega avastused ei lõppenud, uued andmed näitasid, et Pluutol võivad möllata ka tuuled ning seal võib olla Maaga sarnane ilmatsükkel – vihma asemel sajab seal aga hoopiski lämmastikku, mis vastavalt Pluuto pöörlemisele soojeneb või jaheneb.

4. Pluuto ja tema kuu imelik suhe

Enamiku planeetide ja kuu puhul tiirlevad mõlemad taevakehad ühise keskme ümber. Kuude väiksuse tõttu asub see punkt enamasti planeedil ja nii tundub, et kuu tiirleb ümber planeedi. Pluuto ja tema kuu Charoni puhul asub aga kuu kahe taevakeha vahel, mistõttu näivad nad üksteise ümber tiirlevat.

Pluuto kuu Charon. Foto: NASA
Pluuto kuu Charon. Foto: NASA Foto: /AP

Ka võivad Charoni punakad laigud tähistada Pluutolt tulevaid osakesi. Punast ala kutsutakse Mordoriks ja see sai nime J.R.R Tolkieni «Sõrmuste isandast».

Uued pildid näitavad ka, et sarnaselt Pluutoga on osa Charoni alasid kraatrite mõjust vabad, mis näitab, et taevakeha võis tekkida palju varem kui seni näidati.

5. Pluuto müriseb ikka veel

Suurima üllatusena näitasid New Horizonzi andmed aga, et Pluuto on geoloogiliselt ikka veel aktiivne, sest Pluuto maapõuest tulenev soojus lükkab pinnale uut materjali. Arvatakse, et kuumust põhjustab Pluuto sisemuses asuv ookean või radioaktiivsed elemendid. Seni arvati, et Pluuto on nende protsesside toimumiseks liiga vana.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles