Samsungit süüdistatakse rohkem kui 200 töötaja raskes mürgitamises

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Samsungit süüdistatakse 200 töötaja mürgitamise varjamises
Samsungit süüdistatakse 200 töötaja mürgitamise varjamises Foto: SCANPIX

Lõuna-Koreas tööohutuse eest võitlev organisatsioon Banolim süüdistab kohalikku tehnoloogiaettevõtet Samsung enam kui 200 töötaja mürgitamises ning selle kohalike võimude abil varjamises, kirjutab Associated Press.

Organisatsioon on oma raportis kogunud andmeid kokku üle 200 juhtumi kohta, mil töötajad on Samsungi protsessorite ja LCD paneelide tehastes tõsiselt haigestunud.

20ndates ja 30ndates elusaastates töötajatel on avastatud näiteks leukeemiat, luupust, lümfoome ja polüskleroosi. Vähemalt 76 neist on tänaseks surnud, kirjutab Associated Press organisatsiooni raportile tuginedes. Väidetavalt on Lõuna-Korea valitsus raskendanud tööga seotud haigestumisest tulenevate kompensatsioonide taotlemist ning lubanud Samsungil jätta töötajaid mürgiste kemikaalidega kokkupuutumisest tulenevatest ohtudest teavitamata.

Raportis kirjutatakse, et ühele leukeemiasse haigestunud 22aastasele naistöötajale pakuti vaikimise eest enne tema surma miljard woni (864 000 dollarit). Teine töötaja, kellel lisaks nägemisvõime kaotusele diagnoositi ka polüskleroos, väitis, et tehases puudus ohtlike kemikaalidega töötamise koolitus.

Rinnavähki haigestunud töötaja kurtis raportis, et Samsung tõi tehasesse maapiirkondadest teadmatusse jäetud noorukeid, «käitudes, nagu raha oleks kõige tähtsam ning kasutades neid kui ühekordseid plasttopse.»

Samsung kasutab protsessorite, LCD-paneelide ja mobiiltelefonide tootmisel mitmeid mürgiseid ja ja vähkitekitavaid aineid nagu arseen, atsetoon, metaan, väävelhape ja plii.

Associated Pressi ajakirjanikud avastasid, et Lõuna-Korea võimud on korduvalt keeldunud töötajatele ja nende perekondadele Samsungi tehastes kasutusel olevate kemikaale puudutava info jagamisest, viidates ettevõtte ärisaladusele. Haigestunud töötajad ei saa aga ilma selle infota taotleda töö tõttu haigestumisega seotud hüvitisi.

Samsung väidab, et ei ole kunagi tahtlikult infot enda teada hoidnud ning on võimudele alati jaganud teavet kõigi selle tehastes kasutusel olevate kemikaalide kohta. Samas ei soovita, et riik seda infot edasi jagaks.

«Meil on õigus kaitsta oma teavet kolmandate osapoolte kätte sattumise eest,» ütles Samsungi asepresident Baik Soo-ha.

Lõuna-Korea ametnikud rääkisid Associated Pressile, et suurettevõtete ärihuvid on prioriteetsed ning ärisaladuste hindamine keeruline, mistõttu kardetakse, et kui ettevõtte tahte vastaselt infot siiski jagatakse, järgnevad kulukad kohtuasjad.

«Me peame oma klientidele kuuluvaid saladusi hoidma,» ütles Korea tööohutuse ja tervishoiuameti esindaja Yang Won-baek.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles