Eestis asutakse looma digilahendusi HIV-positiivsetele

Aivar Pau
, tehnikaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HIVdigital
HIVdigital Foto: hivdigital.ee

Eestis on käima lükatud projekt HIVdigital eesmärgiga luua digilahendusi HIV valdkonna probleemide lahendamisele infotehnoloogia võimalusi kasutades.

Hetkeisuga on projekt sealmaal, et välja on valitud 14 parimat ideed ning 26.-28. augustil toimub  hackathon, mille käigus luuakse arendusmeeskonnad ja asutakse neid ideid prototüüpima. Arendusmeeskondadesse konkureerima on seejuures oodatud nii programmeerijaid, disainereid,  HIV asjatundjad kui ka teenuste lõppkasutajaid.

«Selleks, et ideedest saaksid praktilised lahendused, vajavad meeskonnad juurde nii neid, kes suudaksid idee infotehnoloogilises mõttes teostada kui ka neid, kellele lahendusi arendatakse ehk testkasutajaid. Tiimidele on nõu andma oodatud HIV-positiivsed, arstid, õed ja teised arendatavate lahenduste tulevased kasutajad,» ütles Connected Health klastri innovatsioonivaldkonna juht Kitty Kubo.

Hackathon lõpeb žürii poolt suurema potentsiaaliga ideede väljavalimisega ja otsuse tegemisega auhinnaraha jagamise osas. Auhinnafond on esimeses etapis kokku kuni 30 000 eurot.

Rahalisele auhinnale lisandub tasuta ekspertnõu Tehnopoli kogenud mentoritelt ja konkursi korraldajate poolt kaasatud HIV valdkonna ekspertidelt. Auhinnaraha saamise eelduseks selles etapis on lahenduse arendaja kinnitatud soov konkursi ajaraamides ideest prototüüp arendada.

«Loodame hackathonil ideed valideeritud saada ja nende taha võimekad meeskonnad moodustada. Kui esitatud ideedest hackathoni lõpuks 2-3 tükki järgmise arendusetapi vääriliseks osutuvad, oleme väga rahul,» avas Kitty Kubo korraldajate ootusi.

Millised ja kellele suunatud on üldjoontes ideed, mida realiseerima hakatakse? Eelkõige peaksid lahendused aitama tohutus infoväljas kõige olulisema paremini haigeteni viia ning patsiendid ja hooldustiimid ühtsesse inforuumi koondama. Eesmärgiks muu hulgas see, et patsiendid ravisüsteemis välja ei kukuks. Aga ka uue tärkavate sihtrühmade – näiteks keskealiste heteroseksuaalsete pereemade – teavitamine nakatumise ohust.

Registreerimine hackathon’ile on avatud 25. augusti keskpäevani konkursi kodulehel www.hivdigital.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles