2016. aasta juuli oli kõigi aegade kõige kuumem kuu

Kaur Maran
, teadusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2016. aasta juulikuu murdis kõigi seniste kuude mõõdetud kuumarekordid.
2016. aasta juulikuu murdis kõigi seniste kuude mõõdetud kuumarekordid. Foto: SCANPIX/REUTERS

Merevee pinnatemperatuuri ja maapinna kohal oleva õhutemperatuuri keskmised ületavad NASA avaldatud andmete järgi kümnendat kuud järjest kõrgemaid seni mõõdetuid.

Nii kuuma juulikuud kui 2016. aasta oma ei ole mõõdetud veel ühelgi aastal. Kui viimased üheksa kuud on murdnud konkreetsete kuude rekordeid, siis juuli sai hakkama kõige silmapaistvama ülepõlemisega, saades kõige kuumemaks kuuks kogu 136-aastase aegrea jooksul, teatas kosmoseagentuuri klimatoloog Gavin Schmidt Twitteri vahendusel.

NASA andmetel oli möödunud juulikuu koguni 0,84˚C soojem kui võrdluseks võetud 1951-1980 aastate keskmine ja 0,11˚C soojem kui senine, möödunud aasta juulist pärinev rekord.

Sellised numbrid tähendavad, et käesolev aasta on 99% tõenäosusega taas kord rekordeid murdvalt kõige soojem aasta teadaolevas ajaloos.

Võrreldes tööstuspöörde eelse ajaga oli juuli ligi 1,3˚C kuumem. Soojuse põhjuseks pole üksnes kliimamuutused, vaid ka erakordselt tugev El Niño. Siiski usuvad teadlased, et El Niño tagajärjed moodustavad soojarekordist umbes pool kraadi ning kliimamuutused ja kasvuhoonegaasid umbes 1,1.

Kuigi El Niño ise on vaikselt taandunud, läheb tema mõjude hajumiseks aega kolm kuni kuus kuud.

«Praegu kogeme veel El Niño viimast saba, aasta lõpu poole enam temperatuurirekordeid oodata ei tasu,» prognoosis ekstreemsete nähtuste tulevat taandumist Melbourne’i ülikooli kliimateadlane David Karoly The Guardianile. Sellest hoolimata võime oodata, et 2016. aastast saab mõneks ajaks kõige kuumemate mõõdetud temperatuuridega aasta läbi aegade.

Mis on El Niño?

El Niños on nähtus, mis muudab Vaikse ookeani idaosa pinnakihi soojaks – see toob kaasa vihmasajud Peruus ja Ecuadoris, põuad aga Austraalias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles