Eestlastele peavõit Hiinas: mesilased tuleb linna tuua

Aivar Pau
, tehnikaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mesilased.
Mesilased. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Enam kui 40 riigi 700 osavõtja hulgast tõid Tartu ülikooli teadlased Shanghais toimunud rahvusvaheliselt innovatsioonikonkursilt esikoha ideega, mis käsitles mee keemilise koostise analüüsil põhineva uudse keskkonnaindikaatori loomist ning propageeris ühtlasi linnades mesilaste pidamist.

Eestlaste võidumeeskonda kuulusid ülikooli majandusteaduskonna doktorandid Tõnis Tänav, Kristian Pentus ja Tarmo Puolokainen ning nende idee siduda võistlustöö mesilaste ja meega, tuli elust enesest.

«Tõnis on põgusalt mesilastega tööd teinud ning tema suhtlusringis on mesinikke, kust algidee välja koorus. Sealt edasi mõtlesime juba meeskonnana edasi, kuidas toorest ideest terviklik projekt välja tahuda,» rääkis Kristian Pentus.

Doktorantide idee käsitles uudse kompleks-keskkonnaindikaatori loomist, mis põhineb mee keemilise koostise analüüsil, mesilaste suremusel, mee tootlikkusel ja teistel mõõdikutel, mille alusel saab erinevate linnapiirkondade, linnade ja riikide keskkonnaprobleeme kaardistada ja võrrelda.

Süsteem toimiks inimeste enda peetud linnamesitarude andmetel ja ühtaegu propageeriks linnades mesilaste pidamist.

Võistluse «Youth Innovation Competition on Global Governance» põhiteema oli säästev areng, millest lähtuvalt pidid konkursil osalenud ainsad eestlased esitlema ideed, mis viiks nad 40 võistkonna seas võistluse lõppvooru.

«Idee pidi toetama ÜRO säästva arengu eesmärkide saavutamist, nagu näiteks vaesuse vähendamine, hariduse kättesaadavus ja keskkonnatingimused,» Pentus, kes osales peaaegu samas koosseisus meeskonnaga võistlusel ka 2014. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles