USA ülemkohtu patendiotsused võivad takistada personaalmeditsiini arengut

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne
Pilt on illustratiivne Foto: Andreas Ren/picture-alliance / Andreas Ren

Peale USA toidu- ja ravimiameti otsusele karmistada uuenduslikule tervishoiuvaldkonnale seatud tingimusi, on investoreid personaalmeditsiini juurest eemale peletamas ka USA ülemkohtu loodud patendiõiguse pretsedendid, mis on alates 2012. aastast muutnud personaalmeditsiini diagnostika meetodite intellektuaalvaraks kuulutamise keerukaks.

Õigusteadlane Bernard Chao esitles sel kuul USA Stanfordi ülikoolis teadlaste loodud intellektuaalvara teemalisel konverentsil (Intellectual Property Scholars Conference) uuringut, milles vaadeldi üle 85 000 USA patendiametile (USPTO) esitatud patendiavalduse personaalmeditsiini valdkonna diagnostika osas, vahendab Novaator ajakirjas Nature ilmunud ülevaadet. 

Uuringutulemustest nähtub, et pärast 2012. aastal USA ülemkohtu langetatud otsust, millega karmistati personaalmeditsiini diagnostika patentide väljastamist, on USPTO kiitnud heaks neli korda vähem seda tüüpi patente. Täpsemalt lükkas amet uuringu valimisse valitud 85 000 patendiavaldusest tagasi 39 000.

Loe täpsemalt Novaatorist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles