Ajalooline päev: tänasest saab Eestis maksta kontaktivaba pangakaardiga (3)

Aivar Pau
, tehnikaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
LHV Panga juhatuse esimees Erki Kilu tegi sel aastal esimese makse viipemaksekaardiga
LHV Panga juhatuse esimees Erki Kilu tegi sel aastal esimese makse viipemaksekaardiga Foto: Aivar Pau

Täna on see ajalooline päev Eesti tehnoloogia arenguloos, mil  esimestes siinsetes teenindusasutustes saab maksta kontaktivabade ehk viipemakse võimalusega pangakaartidega.

Täpsemalt on LHV Pank see, kes asus täna ühelt poolt väljastama viipemaksekaarte ning teiselt poolt lülitas teenuse sisse ka esimestes enda hallatavates makseterminalides üle Eesti.

Viipemaksega tasumise võimalus tähendab, et nendega saab maksta Eestis kuni 10-eurose ostu eest ilma kaarti makseterminali panemata ja PIN-koodi sisestamata. Väikeostude eest tasumiseks tuleb vaid viibata viipemakset võimaldava makseterminali kohal.

Näiteks saab tänasest kontaktivabalt tasuda sellistes pealinna söögikohtades ja kauplustes nagu Rataskaevu 16, Mahemarket, Pegasus, MoMO, Kompressori pubi, Wok to Walk ja Nop. Tartus on selliseks kohaks AHAAA teaduskeskus Sadama tänaval. Haapsalus toimivad viipemaksed tänasest Müüriääre kohvikus, Võrumaal Tsiistre Teemajas ja Pärnus kohas nimega Poisi Eine.

Eestis on kokku ligi 25 000 makseterminali, LHV haldab neist tuhatkonda ning kõik need tuhat on tänaseks ka viipemakse võimekuse saanud.

LHV viipekaardid
LHV viipekaardid Foto: Mobiilifoto

«Lähiaastatel liiguvad pangamaksed mobiiltelefoni - olgu selleks lahenduseks siis Apple Pay või Samsung Pay. On vaid aja küsimus, mil vabaneme pangakaartidest lõplikult - see toimub igal juhul ja täna on mõnes mõttes vaheetapp,» ütles LHV Panga juhatuse esimees Erki Kilu täna ajakirjanikele. Kilu sõnul on kindel, et juba järgmisel aastal on viipemaksest saanud uus norm.

Alates tänasest on ka LHV sularahaautomaadid varustatud maailmas unikaalse kontaktivaba lahendusega, mis võimaldab LHV klientidel ka sularaha võtta kaarti automaati sisestamata. Sularaha saab korraga võtta kuni 1000 eurot. Selleks tuleb viipekaardiga viibata automaadil tähistatud koha juures, sisestada PIN-kood ja järgida ekraa­ni juhiseid.

Paraku tähendavad uuendused ka seda, et LHV uued pangakaardid on vanematele kui 26-aastastele eraklientidele 1-eurose kuutasuga. Äriklientidele on kaardi kuutasuks 2 eurot. Peamiseks põhjuseks asjaolu, et möödunud aasta lõpust vähenes poole võrra pankadevaheliste kaardimaksete ristkasutustasu ning pankadel on vaja kuidagi kompenseerida sellest saamata jääv tulu.

Ühtlasi lõpetas LHV seniste deebetkontot ja krediidikontot ühel kaardil võimaldavate pangakaartide väljastamise. Kõik varem klientide käsutuses olevad kahe kontoga kaardid toimivad endistel tingimustel ja endise hinnakirja alusel kuni kehtivusaja lõpuni - neid saab viipekaartide vastu välja vahetama asuda alates selle nädala reedest.

Ka Swedbank alustas tänasest puutevaba tehnoloogiaga kaartide väljastamist, esimesena katsena on tegemist ISIC Tudengikaartidega. Swedbank alustab enda hallatavate makseterminalide uuendamist septembris.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles