Laastu talus valmib Eesti suurimaid maapinnale paigaldatud päikeseelektrijaamu

Aivar Pau
, tehnikaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laastu talu päikeseelektrijaam
Laastu talu päikeseelektrijaam Foto: Mihkel Loorits

Harjumaal Nõrava külas Laastu talus avatakse homme Eesti üks võimsamaid maapinnale rajatud päikeseelektrijaamu., mis toodab elektrit jaotusvõrku.

Elektrijaama raamistikul paiknevad 668 päikesepaneeli on jagatud muundurseadmetega kuueks tootmisüksuseks. Jaama koguvõimsuseks on 177kW ning arvestuslikult suudab see tagada elektrivarustuse 40 majapidamisele.

«Päikesekiirguse energeetiline ressurss on Eesti eri piirkondades üsna ühesugune, mis annab maainimestele hea võimaluse päikesepaneelide paigaldamiseks söötis põllumaadele, aga samahästi ka energiamahukate tootmisüksuste juurde,» ütles elektrijaama rajajast Laastu talu peremees Mihkel Loorits.

Mihkel Loorits on ühtaegu talupidaja ja Tallinna tehnikaülikooli doktorant.  Tema uurimisteemaks on õhukeste kiledel baseeruv uudsete pooljuhtmaterjalide ja -tehnoloogiate uurimine, mis võiksid tulevikus olla kasutusel märksa tõhusamate päikesepaneelide tootmisel vähendades nii paneelide tootmiskulusid. See omakorda võimaldab päikeseenergia senisest suuremat kasutuselevõttu.

Looritsa sõnul kasvaski taastuvenergia valdkonna viieaastasest kogemusest  välja idee rajada päikeseenergial põhinev elektrijaam.

«Laastu talu peamiseks tegevuseks on olnud maasikakasvatus, kuid järgides uutset talukonseptsiooni on peamiseks arengusuunaks liikuda edasi maaturismi, jätkusuutlikute protsesside edendamise ning taastuvenergia arendamise suunal,» ütles Loorits.

Ettevõtmise sai teoks tänu 2015. aastal PRIA-s avatud meetmele, mille eesmärgiks on toetada investeeringuid maapiirkondade majandustegevuse mitmekesistamiseks ning Laastu talu OÜ sai toetuse just päikeseelektrijaama rajamiseks.

Foto: Mihkel Loorits

Projekti käivitamisel osalenud Energiapartner OÜ esindaja Mikk Saare sõnul on ettevõtte jaoks tegemist teise suurema päikeseelektrijaama rajamisega ja hetkel Eesti suurima kasutusloa saanud maapargiga.

«Laastu päikeseelektrijaam on meie jaoks esimene rajatud elektritootja, kus toodetav energia on mõeldud võrku müümiseks ja selle jaoks ehitatud omaette liitumine. Huvitavaks teeb päikesepaneelide uudne kinnituslahendus ja  väga efektiivsed inverterid, millele on ehitatud jälgimise ja juhtimise süsteem, nii et üle interneti on võimalik inverterite toodangut piirata ning neid sisse ja välja lülitada,» märkis Saar

Elektrilevi tootejuht Karl Kull hoiatas siiski, et kuigi elektritootjaks hakkamine on muutunud väga lihtsaks, on soovitav huvilistel hoiduda tormakatest otsustest ja enne päiksepaneelide ostmist kindlasti võrguettevõttega konsulteerida.

Mikrotootjate liitumiskulud on enamasti sadades eurodes, kuid osadel juhtudel nõuab liitumine võrgu tugevdamist ja investeeringuid, mis võib liitumise väga kulukaks muuta. Kuna elektritootjale esitatakse liitumise arve vastavalt ehitustööde tegelikele kuludele, siis võrguettevõtet juba varakult liitumisplaanist teavitades saab ebameeldivaid üllatusi vältida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles