Surmav «torupillihaigus» ohustab puhkpillimängijaid (2)

Kaur Maran
, teadusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Torupilli õhukoti soe ja niiske keskkond on ideaalne nakkusi põhjustavate seente ja bakterite vohamiseks.
Torupilli õhukoti soe ja niiske keskkond on ideaalne nakkusi põhjustavate seente ja bakterite vohamiseks. Foto: SCANPIX

Puhkpillide soojas ja niiskes sisemuses leviv kopsupõletiku vorm tekitab pikaajalist kuiva köha ja võib halvematel juhtudel lõppeda surmaga.

Haiguse avastamiseni viis ühe 61-aastase inglise torupillimängija kurva lõpuga juhtum. Pärast seitset aastat ebameeldiva kuiva köha käes kannatamist halvenes tema olukord järsult. Haiglaravi vajanud mehel diagnoositi orgaanilise tolmu põhjustatud allergiline pneumoniit.

Tavaliste haiguspõhjustajate nagu lindude ja heinaga ei olnud härra kokku puutunud, mistõttu ei osanud arstid ka arvata, mille vastu allergiline reaktsioon tekkis.

Seletuseni jõuti siis, kui mees pikale välisreisile läks. Kuna pill jäi reisi ajaks koju, paranes tema olukord selle aja jooksul märgatavalt, mis andis ka arstidele alust pöörata pilk hoopiski instrumendile.

«Kahtlusaluse» torupilli sisust leiti laborianalüüside käigus rohkelt hallitust ja seeni. Need ei seisnud aga mitte vaid puhkpilli nahast õhukotis, vaid ka sõrmilises, puhumistorus ja huulikus. Hoolimata saadud haiglaravist suri mees kopsuhaavandite tõttu.

Ajakirjas Thorax avaldatud artiklis teatavad Manchesteri Wythenshawe haigla arstid, et selline nakkus ei piirdu vaid torupillidega, vaid oht eksisteerib praktiliselt kõigi puhkpillide puhul. Juba on teada ka nakatunud saksofoni- ja tromboonimängijatest.

«Kuna puhkpillid on soojad ja niisked on nad ka ideaalne keskkond hallituse ja seente paljunemiseks,» ütles artikli autor dr Jenny King. Ta lisas et nakatumise vältimiseks tasub pille korrapäraselt puhastada.

«Inimesed peaksid olema teadlikud, et nende instrumentides võivad elada potentsiaalselt surmavaid nakkusi põhjustavad seened,» hoiatas dr King.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles