Windows 10 aastapäevauuenduse ülevaade: mida uut ja olulist see kasutajatele toob (3)

Aivar Pau
, tehnikaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Windows 10
Windows 10 Foto: RICHARD DREW/AP

Paljude eestimaalaste arvutitesse on asunud jõudma hiljuti aastast sünnipäeva tähistanud Windows 10 uuendus, mis toob suure kasutajatekommuuni vastukajade põhjal kaasa palju märgatavaid uuendusi.

Üsna loomulikult tähendab tarkavarauuendus kõikvõimalike platvormi stabiilsuse ja jõudlusega seotud muudatusi, kuid otsisime tavakasutajate jaoks välja muudatused, millele neil tasub vast enim tähelepanu pöörata.

Kokkuvõtvalt tasub märkida, et Microsoft on ära teinud korraliku töö ühendamaks ühe platvormi peale mobiile, tahvleid, mängukonsoole ja arvuteid. See puudutab nii veebipoodide oste, märguandeid kui kuvavaateid.

Start-vaade

Start-nupu alt avanev vaade on saanud täiendusena viimati lisatud rakenduste nimekirja ning selle all on jätkuvalt enimkasutatud rakenduste nimekiri. Lisaks on nüüd kohe avavaates lahti tähestiku järjekorras kõik arvutisse paigaldatud rakendused – varem oli see nimekiri eraldi alammenüüs.

(Start-menüü on nüüd märgatavalt kohandatavam)
(Start-menüü on nüüd märgatavalt kohandatavam) Foto: Kuvatõmmis

Kogu Start-menüü on nüüd jagatud kolme tulpa. Vasakusse serva on tekkinud profiili, sätete, kaustade ja seadme väljalülitamise ikoonid. Kuid selle kohal toimub pole enam «kinni keeratud» – seadete alt saab igaüks ise valida, kas kuvada seal näiteks kiirviidet dokumentidele, piltidele või veel millelegi muule.

Suurimaks funktsionaalseks uuendusteks tuleb aga pidada nn live-paanide uuendust, mis kuvavad küll jätkuvalt näiteks värskeimate e-kirjade pealkirju, kuid nüüd viiakse kasutaja sellel klikkamisel mitte enam vastava rakenduse avavaatesse, vaid kohe konkreetset e-kirja, uudist või sotsiaalmeedia sissekannet lugema. Tubli aja kokkuhoid.

Teavitused

Uuenduse on saanud ka teavituste ikoon, mis on nüüd liikunud päris ekraani paremasse alanurka ja see kuvab nüüd uue teadaande saabumisel ka selle sisu ning hiljem on näha saabunud teavituste hulga numbrit. Kui alaribale pinnida näiteks Microsofti meilirakendus, siis kuvatakse ka seal uute meilide arvu.

Süsteemiteadaannete kõrval on ka rakenduste teavitused saanud rohkem sisu – need võivad olla illustreeritud fotodega ja pakkuda interaktiivseid võimalusi tegutsemiseks ilma vajaduseta rakendust avada. Acton Centeris saab määrata ka rakendustele prioriteete – mida kõrgemal see asub, seda nähtavamal kohal just selle rakenduse märguanded. Seadete vaates saab määrata ka neid kiirsätteid, milliseid Action Centeris kuvada ja mida mitte – varem olid need lukustatud.

Teavitused on uuenduse ka erinevate Windows 10 seadmete vahel ühendatud – näiteks on võimalik määrata telefoni Facebooki-rakenduse teadaannete jõudmine ka arvutisse.

Kui aga pidada üle veebilehitseja Skype-kõnesid, siis märguanded saabuva kõne kohta jõuavad samuti Action Centerisse.

Dark mode

Microsoft on Windowsi uuenduste ettevalmistamisel arvestanud ka sellega, et uue aja AMOLED-ekraanid tarbivad märgatavalt vähem energiat tumeda tausta puhul. Nüüd saabki sätete personaliseerimise alajaotuses valida Windowsi värvilahenduse kas heleda või tumeda ning see mõjutab vähemalt esialgu Microsofti enda toodetud rakendusi ja vaadetelahendusi.

Edge veebilehitseja

Kõige esimesena torkab selle veebilehitseja puhul silma  TAB-ide uus lahendus – need on nüüd muutunud sedavõrd kompaktseks, et puudub igasugune vajadus tekitada endale päisesse lemmikute riba või määrata aadresse üldse lemmikutesse. NN pinnimiseks pole vaja teha muud, kui klikk parema klahviga ja seal vastav valik teha – nii jäävadki soovitud veebilehed sinna alatiseks paika.  

Uuendusena saab brauserile paigaldada nüüd ka laiendeid – reklaamiblokeerijatest Pinterestini. Esimesed laiendid on Windows Stores olemas ja need uuenevad automaatselt nagu iga rakenduski.

Paraku tuleb tõdeda, et Eesti ID-kaarti see veebilehitseja ikka veel ei armasta, seetõttu suunavad ka paljud Eesti ametlikud veebikeskkonnad kasutajaid jätkuvalt vana hea Internet Exploreri juurde.

Parandatud on ka see vahepeal tekkinud puudujääk, mis ei kuvanud brauseri tagasi-nupul paremale klahviga vajutades varem sirvitud veebilehtede nimekirja. Nüüd on see tagasi ja ajaloos saab liikuda taas suuremate hüpetega kui vaid ühe lehekülje kaupa.

Windows Store

Windowsi poes on nüüd ostud muudetud seadmeteüleseks – ostad näiteks mängu arvutis ja saad seda mängida ka Xboxis, tahvlis ja mobiilis – juhul kui mängu või rakenduse looja on neid platvorme toetamas.

Seadmeülene lähenemine on hästi märgata ka kaks-ühes seadmetes, kus koos nii arvuti kui tahvel. Piisab vaid klaviatuuri eemaldamisest näiteks HP mõnel uuemalt selliselt seadmelt, kui ekraani avavaade võtab teise paugutuse ning ka Start-menüü haarab endale kogu ekraani.

Cortana

Windowsi virtuaalse abimehe  Cortana kasutamiseks Eestis tuli varem teatavasti oma asukohta varjata ja valida selleks näiteks USA või Suurbritannia – nüüd saab vabalt seda hääle abil juhitavat rakendust inglise keeles kasutada, kui vastav nõusolek anda.

Märkmed, kuvatõmmised, ekraanile joonistamine

Kõigi jaoks, kellel kasutada puutundlikuga ekraaniga seadmed, on Microsoft loonud ka mitu üsna igapäevaselt kasulikku uut rakendust, need kõik on koondatud ekraani alla paremasse nurka ikooni  Windows Ink alla.

Foto: Kuvatõmmis

Juhtida ja kasutada saab seal all peituvaid uusi rakendusi nii sõrmega, hiirega kui spetsiaalse puutepliiatsiga. Nende seas on näiteks kõige tavalisem virtuaalne märkepaber, mis nii kujult kui värvilt identsed paberist ametivendadele. Selle erinevusega, et Cortana tunneb neile kirjutatud kuupäevad ära ja on valmis kohe kalendrisse sisestama.

Lisaks leiab selle menüü alt veel rakendused Sketchpad ja Screen sketch, mis võimaldavad samuti otse ekraanile – olgu seal avatud näiteks kasvõi Wordi dokument, Harjumaa kaart või veebilehekülg – joonistada ja kirjutada, tulemus salvestada ning jagada seda kuhu iganes. Kusjuures abiks on nende visandite tegemisel virtuaalne joonlaud, võimalus valida värve ja joonte jämedust ning loodud on lahendus, kus tugevamal ekraanivajutusel tuleb ka tekitatav joon jõulisem.

Kokkuvõttes on tegemist vägagi loomulike ja Microsofti seadmeid omavahel ühildavate uuendustega. Pean häbiga tunnistama, et minu arvuti oli need uuendused ühe taaskäivitamise käigus märkamatult ära teinud ja olin neid iseenesestmõistetavalt hakanud kasutama ilma, et oleksin neile teadlikult tähelepanu pööranudki.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles