Vee fluoriididega puhastamine seostati diabeedi levikuga

Kaur Maran
, teadusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Scanpix/AFP

USA teadlane Kyle Fluegge näitas suuremahuliste matemaatiliste analüüside abil, et mõnel pool levinud vee fluorideerimine on seotud kõrgenenud diabeediohuga.

Fluoriühendite seos inimese tervisega on väga keerukas. Näiteks on teada, et ta soodustab rauaühendite omastamist, kuid teisalt võib ajurakkudesse imendudes halvata inimese tahet ja iseseisva mõtlemise võimet. Kuni kontsentratsioonini 1,5mg/l aitab fluor hambakaariese tekke vastu, kõrgemad kontsentratsioonid on aga juba toksilised.

Hiljuti ajakirjas Journal of Water and Health avaldatud uuringus uuris USA Case Westerni ülikooli järeldoktorant Kyle Fluegge matemaatiliste mudelite abil veepuhastitena laialdaselt kasutatud fluoriidide ja 2. tüüpi diabeedi vahelisi seoseid. Täpsemini uuris Fluegge naatriumfluoriidi ja seda, kuidas sellega fluorideeritud vee joomine korreleerub diabeediga.

Varasematest uudistest on teada, et see kemikaal mõjub veres kui glükoosi säilitaja, mistõttu tekkis ka Flueggel kahtlus seosest veresuhkru haigustega.

«Kogu uuring sai alguse lihtsast uudishimust. Mul oli huvi selle seose vastu. Seda ei olnud kunagi varem uuritud ja samal ajal kasvab diabeedi levik kõikjal üle maailma,» ütles Fluegge Postimehele antud intervjuus. «Minu teada ei ole seni tehtud kuigi põhjalikke füsioloogilisi uurimusi diabeedi ja fluoriidide kohta. Enamus minu tööst lähtus teadmisest vereglükoosi ja naatriumfluoriidi seostest, mida kasutatakse tihti ka laboris glükoosi säilitamiseks.»

«Tegelikult on üllatav, et ükski teine teadlane pole sellise lihtsa ja levinud laboritehnika keskkonnas toimivaid seoseid uurinud,» ütles uuringu autor Kyle Fluegge.

Seos ei kehti looduslike ühendite puhul

Oma uuringus kasutas Fluegge erinevaid matemaatilisi mudeleid ja 22 USA osariigi andmekogusid, et uurida fluoriidide sisaldust joogivees ja diabeedi esinemist. Lisaks viidi läbi ka telefoniküsitlus, millega eemaldati tööst ülekaalulisus ja vähene füüsiline liikumine, mis oleksid tulemusi potentsiaalselt rikkuda võinud. Osariikides, kus fluoriidid olid veepuhastuses kasutusel, leidis Fluegge ka 0,17% kõrgema diabeedi esinemise.

Lisaks tuli välja ka mitmeid erinevusi erinevate fluoriidide võrdluses. Nimelt seostusid mõned, ennekõike looduslikud fluoriidid, isegi diabeedi vähenemisega. «Erinevad mõjud on muidugi ka arusaadav. Naatriumi ja kaltsiumi fluoriidid on ju ikkagi erinevad kemikaalid, millest viimast on kehal märksa raskem omastada,» ütles Kyle Fluegge.

Kas uuringust ilmnenud statistiline seos tähendab, et fluorideeritud vett tuleks vältida? «Seda on väga raske kindlalt öelda. Antud uuringu tulemused on kõik populatsioonipõhised, indiviidi tasemel seoseid ei ole  ma teinud. Seetõttu ei saa ka soovitada, et inimesed peaksid fluorideeritud vee joomist vältima. Samas näib, et fluorideeritud vee eemaldamisel või asendamisel teiste kemikaalidega oleks populatsiooni tasemel siiski positiivne tervisemõju. Täpsemate järelduste tegemiseks tuleks kindlasti läbi teha põhjalikumad hinna ja mõju uuringud,» ütles Fluegge.

Eestis fluoriühendeid vee puhatamiseks ei kasutata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles