Ajalugu on sündinud: täna ilmus tänavale maailma esimene isejuhtiv takso

Aivar Pau
, tehnikaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NuTonomy isesõitev takso
NuTonomy isesõitev takso Foto: EDGAR SU/REUTERS

Singapuris tehti täna sõitjateveo ajalugu – esimest korda maailmas ilmus seal avalikeks proovisõitudeks  tänavale isesõitev takso.

Viimastel nädalatel on palju räägitud Uberi sellekohastest plaanidest, kuid see ettevõte on nüüd kõigest mõne päevaga löödud ja sõitjaid asusid Singapuri põhjaosas vedama hoopis USA start-up-ettevõtte NuTonomy masinad.

Väljaanne VentureBeat kirjutab, et NuTonomy sündis aastal 2013 Massachusettsis eesmärgiga arendada isejuhtivaid autosid ja liikuvaid roboteid. Selle aasta mais kaasas ta 16 miljonit dollarit investeeringuid ning peagi asuti koostööle Singapuri maismaatranspordiametiga autonoomse transporditeenuse testimiste alustamiseks.

Ettevõtte lõppeesmärgiks on autonoomse transporditeenuse täisteenusega välja tulla 2018. aastal. Kuni selle ajani pakutakse prooviteenust nn «robo-takso» nime all Singapuri One-North äripiirkonnas, kus suletud katsetused on tegelikult käinud juba aprillist alates. Teenust on katsetatud ka Suubritannias ja Michiganis.

(Sellised kaamerad jälgivad NuTonomy autodes ümbrust. EDGAR SU/REUTERS)
(Sellised kaamerad jälgivad NuTonomy autodes ümbrust. EDGAR SU/REUTERS) Foto: EDGAR SU/REUTERS

Täna avatud teenus ei ole kättesaadav siiski mitte kõigile – selleks tuleb saada NuTonomy rakenduse vahendusel vastav kutse ning kui see käes, siis pakutakse neile tasuta sõite kas Renault Zoe või Mitsubishi i-MiEV autoga.

Igaks juhuks on sõitudel kaasas ka NuTonomy esindaja, kes kontrollib, et kõik toimiks valatult.

Sõiduvahendusteenuse pakkuja Uber alustas oma isesõitvate autode teenuse katsetusi mais ja plaanis samuti augustis selle avaliku versiooniga välja tulla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles