Millised rakendused valida? Lapse nutitelefoni sisu kui kasulik nõuandja ja sõbralik juhendaja (1)

, Digitarga toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Rain Uusen

Sellest, millised nutiseadmed lastele kooliminekuks kaasa anda sobivad, on räägitud palju – seade võiks olla piisavalt soodne, et kaotsiminemisel kadu karjuv ei oleks; teisalt aga võiks telefon olla vastupidav ning funktsionaalne, et kõik asjad ikkagi tehtud saaksid. Milline peaks olema pere pisema esimese nuhvli sisu ehk millised rakendused lapse telefoni temaga ühiselt kindlasti alla laadida? jagab soovitusi sinu moodi tehnoloogiaportaal Digitark.

Rakendusteta telefon on kui pliiatsiteta pinal, seega võiks eduka koolipäeva ja vaba aja veetmiseks kujundatava nutitelefoni sisu olla hästi planeeritud ja vanema poolt lapsele ka targalt lahti selgitatud – mis on milleks hea ja kasulik, kirjutab Digitark.

Nii vähendab lapsevanem ka võimalust, et nutimaailma keerisesse sukeldunud võsuke innuga telefoni omatahtsi seosetuid äppe installima hakkaks. Kasutud rakendused võivad lapse tähelepanu hoopis hajutada ning lõpuks vaid kasulikku aega raiskavad.

Millised on need õpetliku ja kasuliku iseloomuga rakendused, mis põnnide ja tirtsude uhketes nuhvlites olla võiksid?

M.ELU HOIAB LAPSE TEEKONNAL SILMA PEAL

Mobiilse elustiili rakendus sobib kasutamiseks tervele perekonnale, sest näiteks võimaldab see ühiste praktiliste tegevustena – kui äpp on kõikide pereliikmete nuhvlitesse paigaldatud – koostada ühiseid ostunimekirju.

Nii saavad arvestatud kõikide perekondsete soovid ja vajadused ning samuti on see mugav võimalus õhtusöögilauas ostuvajadusi läbi arutada ja omavahel klapitada.

Rakenduse abil saab vanem ülevaate lapse teekonnast kodust kooli ja huviringidesse ning ka vastupidi – laps saab soovitud märguandeid, kus ema või isa viibivad.

Lisaks leiab äpist interneti- ja teleteenuse juhtimise võimalused ja pereliikmete telefonide aku staatuse info.

PANGAÄPP KUI VASTUTUSTUNDLIKU TARBIMISE PAIKASÄTTIJA

Rahaga puutuvad lapsed kokku kohe, kui nad kodust nina välja pistavad – lasteaias ja koolis tuleb tasuda osamakseid ning tasuda ka söögi, huviringide ja tarvikute eest.

Ka taskuraha nõutamisel ja kulutamisel tuleb kasuks õpetada varakult koolijütsile selgeks kaasaegsete pangaäppida kasutamine, olgu selleks siis suuremate pankade loodud äpid (Swedbank, SEB, LHV) või hoopis uudne Pocopay.

Peagi, kui laps ei pea sularaha kaasas tarima ja saab turvalises rakenduses vajalikud maksed tehtud, väheneb ka oht niisama raha kaotada või tühja kulutada.

FINANTSKIRJAOSKUSE TERITAJAD PANGAÄPILE LISAKS

Kui pangaäpiga on lihtne raha vastu võtta, oluliste asjade eest tasuda ning samuti selle sisu lapsele samm-sammult õpetada, siis leidub ohtralt ka selliseid rakendusi, kuhu saab kulutused nende vajalikkuse, suuruse ja sisu lõikes kirja panna.

See on hea võimalus rääkida lapsega kord kuus ka kulutuste suurusest ning väheneb võimalus tühja-tähja tarbeks raha küsida.

Sõltuvalt lapse kasutatava nutiseadme operatsioonisüsteemist ja lapse vanusele sobivast funktsionaalsusest leiab rakenduste poodidest mitmeid finantskirjaoskust juhendavaid äppe – mõned neist tasuta ja reklaamidega ning mõned tasulised, kuid põhjalikemaid aruandeid võimaldavad ja keerulisema struktuuriga.

MÄRKMEÄPID JA TO-DO-LISTID NING KORD SAABKI MAJJA!

Et lapsegi pea ei ole prügikast (aga mõtteid ja tegevusi, mida meeles pidada ka kooliteadmiste tohuvapohus, on hulgi), õpetab kaval lapsevanem juba varakult oma võsukesele vajalike meeldetuletuste kirjapanemist – selleks on parim lahendus nutiseade.

Kõige levinum, mugavam ja igat pidi sünkroniseeruv on tasuta kättesaadav Google Keep, mida saab kasutada korraga kõikidest nutikatest seadmetest ning sõltumata asukohast. Nii ei ole enam kunagi vabanduseks, et asi läks meelest ära :)

PAAR MEELELAHUTUSLIKKU MÄNGU KASULIKUKS AJAVIITEKS

Lapse telefonis võiks mõni mäng ikka olla, sest lapse päevakavas võib tekkida ka selliseid hetki, nagu lapsevanema ootamine koolitrepil või kohvikus, mis vajavadki sisustamist. Iseasi, millist mängu lapsele soovitada.

Pokemon Go last paigal ei hoia, aga kui seda tähelepanelikkuse ja liikluskultuuriga koos selgitada, on selle liikuma panev jõud tegelikult lapse tervisele täiesti asja eest.

Samuti võib mänguks pidada ka uudisteäppe nagu Postimees või Delfi – selle üle oleks iga lapsevanem õnnelik, kui ta kasvandik oskab oma ootamatult tekkiva vaba aja sisustada ümbritseva eluoluga kursis olemiseks.

Veel on hea idee lubada lapsel laadida kord kuus alla näiteks kaks või kolm mängu, mida proovida ja katsetada. Uudishimu peab ju ka ikkagi jääma!

TERVISEÄPP ÕPETAB ISEENDA EEST HOOLITSEMA

Kõikides telefonides on üldjuhul ühel või teisel moel olemas nuhvli omaniku liikumiskombeid jälgiv rakendus, selle kasutamist peab lapsele aga teadlikult õpetama.

Nii saab laps ise näha, kas ta on ikka päevas piisavalt liikunud ja teha näiteks oma liikumisvõimaluste osas ise vanemale ettepanekuid. Selline nutikus on korraga nii eluterve ja mänguline.

TAXIFY JA TURVALINE TRANSPORT ALATI VAJADUSEL OLEMAS

Kuigi kõik lapsevanemad tunduvad raha- ja pereasjade planeerimisel tõelised imeinimesed, võib ikkagi juhtuda, et koosolek või tööaeg venib pikemaks ja laps tuleb turvaliselt koju, töö või sõbrale külla lähetada alternatiivseid liikumisviise kasutades.

Taxify äpp ja selle kodumaised ning rahvusvahelised õed-vennad on nüüdisaja parimaks abiliseks igale lapsevanemale.

Sest alati on sõidutaja info salvestunud ning sõidukuludest ja trajektoorist jääb maha samuti konkreetne jälg.

FOTOD JA VIDEOD: TEA, MILLE VASTUS SU LAPS HUVI TUNNEB

Just lastele mõeldes on Lotte mobiili ja tahvelarvutisse paigaldatud põnevat, aga kasulikku sisu, näiteks e-raamat.
Just lastele mõeldes on Lotte mobiili ja tahvelarvutisse paigaldatud põnevat, aga kasulikku sisu, näiteks e-raamat. Foto: Telia

Just lastele mõeldes on Lotte mobiili ja tahvelarvutisse paigaldatud põnevat, aga kasulikku sisu, näiteks e-raamat.

Tänapäeval on nutitelefoni külge poogitud kaameraga piltide ja videote tegemine saanud täiesti loomulikuks ning sotsiaalmeedias suhtlemise standardseks viisiks, asendades suuresti ka tekstilist suhtlust.

Lapsevanemale annab see ühelt poolt võimaluse rääkida lapsega sellest, mida on sobiv jagada ja mida mitte ning millised on erinevate tegude tulemused või tagajärjed. Positiivse küljena õpib laps nii foto- kui videokunsti ja lapsevanem oma võsukese huvisid rohkem tundma.

ORIENTEERUMINE LINNARUUMIS EHK NETI.EE JA GOOGLE MAPS

Suuremate laste mobiilis võiks olla rohkem infot tema ümber linnamelus toimuva kohta – vahel on vaja leida juuksurit ema või isa abita, teine kord jälle minna veidi võõramas linnaosas bussipeatusesse või poodi. Kodumaine Neti.ee koostöös Google Maps kaardirakendusega on teejuhiks kõikjal.

HELISTAMISE ÄPP POLEGI SURNUD!

Ei tasu ära unustada, et kõikide nutikate tegevuste kõrval tahaks vahel ka ema või isa, vanavanemate või kaugemal elava sõbra häält kuulda. Nii jääb ikkagi telefoni alles ka helistamise rakendus, millele võib sekundeerida ka näiteks kodust telefoniliini teenindav Halloo-rakendus, mis asendab vanast ajast tuntud lauatelefoni.

KUJUNDAGE LAPSELE KASULIK NUTITELEFON!

Tegelikult on lapse jaoks kasulikke rakendusi palju, seega sõltub iga lapse nutiseadme sisu sellest, millele perekonnas pigem rõhku pannaks ja mis on teatud aasta-ajal ka oluline.

Üks reegel kehtib aga küll ja alati – lapse telefonis oleva sisu vastu tuleb lapsevanemal tunda elutervet huvi ja seda teadmist rakendades luua lapsega kasvatuslikult siiras kontakt.

Loe lapsele mõeldud telefonidest ja rakendustest ning nõuannetest lähemalt!

Digitark: kõige paremad nõuanded nutikate laste kasvatamiseks!

Lotte tahvel.
Lotte tahvel. Foto: Telia

Vaata ja võrdle Lotte erinevaid seadmeid! Nutikal Lotte tahvelarvutil on kaitsev Lotte ümbris. Tahvelarvutiga saad kaasa Lotte helinad, videoklipid, jutuklipid, taustapildid, audioraamatu „Kuidas mobiilne internet tuli Leiutajatekülla“ ja Vanemuise lastemuusikali „Lotte Unenäomaailmas“ tunnuslaulu „Laul paljudest toredatest asjadest“. 

Digitark.ee/SAADE räägib tehnoloogiast ja inimestest selle taga – vaata ja mõtle kaasa!

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles