Avastati odav CO2st energia tootmise viis (4)

Kaur Maran
, teadusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Kanada teadlaste uudne heitgaaside kütuseks muundamise tehnoloogia ei ole esimene omalaadne. Ränikristallide tehnoloogia on aga seniste prototüüpidega võrreldes märksa odavam ja efektiivsem.

Inimkond paiskab iga aasta atmosfääri ligi 30 miljardit tonni CO2, millest tingitud muutused elu süsteemis Maal võivad paljude uuringute järgi viia meie liigi väljasuremise äärele. Samas on inimkonna energiavajadused pideval tõusuteel.

Kuna looduses suudavad taimed toota energiat sellest samast meie jaoks heitgaasina tuntud CO2st, tegelevad teadlased mitmel pool üle maailma juba aastaid tehnoloogiate arendamisega, mis võimaldaksid gaasist taas kütust toota. Juuli lõpus teatasid näiteks USA teadlased, et on loonud uudse metalsete «tehislehtede» süsteemi.

«Kliimamuutuste probleemi keemiliste vahenditega lahendamiseks ja õhust CO2 eraldamiseks on vaja väga aktiivset materjali ja selektiivset katalüsaatorit. Lisaks peab see tehnoloogia koosnema odavatest, ohututest ja kättesaadavatest elementidest,» kirjeldas Toronto Ülikooli materjalidekeemia professor Geoffrey Ozin otsitava tehnoloogia jaoks seatud tingimusi.

23. augustil Nature Communications avaldatud artiklis tutvustavadki Ozin ja kolleegid uut tehnoloogiat, mis kasutab heitgaasist energia tootmisel maakoore üht levinumat elementi räni. Täpsemini on tegemist nanosuuruses hüdridiseeritud ehk vesinikosakestega seotud ränikristallidega, mis suudavad püüda efektiivselt nähtavat, ultravioletset ja lähis-infrapunavalgust.

Hetkel üritavad teadlased tõsta ränielementide aktiivsust, teha tööks sobilikuks ka suuremaid elemente ja tõsta nende tootlikkust. Kokkuvõttes peaks uurimistöö päädima katsetustega laboritingimustes ja ka päikeseenergial põhineva õhupuhastusjaama pilootprojektiga.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles