F-Secure hoiatab eestlasi püramiidskeemiks oleva videokeskkonna eest

Aivar Pau
, tehnikaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lekkinud on enam kui 21 miljonit parooli.
Lekkinud on enam kui 21 miljonit parooli. Foto: KACPER PEMPEL/REUTERS

Veebiturvalisuse ettevõte F-Secure hoiatas täna eestlasi kiiret rikastumist lubava videokeskkonna THW Global eest.

Keskkonna liikmeks saab hakata ametliku avalehe kaudu küll vaid kutsete alusel, kuid teatud alamlehtedel olevatel registreerimisvormidel lubatakse videote vaatamisega teenida 25 dollarit tunnis. Lisaks lubatakse veelgi suuremat teenistust, kui kutsuda liituma ka teisi.

Viimane on üks iseloomulikke tunnuseid Eestis keelatud püramiidskeemidele, mistõttu veebiturvalisuse ettevõtte F-Secure Eesti tugikeskus soovitab projektiga mitte kaasa minna.

THW Global väidab, et on USA ettevõte, kuid nende tegelikule päritolule viitab asjaolu, et veebilehekülje liiklusest toimub F-Secure’i andmeil üle 45 protsendi Venemaal.

«Kodulehe registreerimisel jäeti kõik andmed salastatuks, mis on ausate kavatsustega ettevõtete puhul väga ebatavaline. THW Global kodulehekülg registreeriti alles 29. mail 2016,» märkis Raido Orumets F-Secure tugikeskusest.

Puudub informatsioon ka selle kohta, kes on suuri summasid lubavad väidetavad reklaamijad. Teada pole ka see, et on organisatsiooni juhid, kus asub peakontor ja millised on selle kontaktandmed. Kasutajatele ei anta teada ka seda, kuidas toimuks töö eest tasumine.

«Sarnaste juhtumitega oleme kokku puutunud varemgi. Kõige halvemal juhul on lehe autorite eesmärk koguda kasutajate andmeid, nagu nimed, e-posti aadresse, kasutajanimesid ja paroole,» selgitas Orumets.

Inimesed kasutavad tihti samu kasutajanimesid ja paroole mitmete erinevate teenuste juures. Ehk kui THWGlobal leht palub liitujal sisestada soovitav kasutajanimi ning parool, siis väga suure tõenäosusega on need kasutusel ka sama isiku e-posti kontol, Facebookis või mujal.

«Kogutud andmeid on võimalik mustal turul müüa. Andmebaasile lisavad väärtust kasutajatelt kogutud andmed nende ostueelistuste kohta, mida liitumisfaasis küsitakse,» selgitas Orumets.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles