Mobiil-ID'd kasutab iga 13. eestlane

Aivar Pau
, tehnikaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mobiil-ID.
Mobiil-ID. Foto: Mihkel Maripuu

Täna täitus ümmargune number - Eesti elanikele on väljastanud kokku 100 000 Mobiil-ID'd, mis tähendab, et enese tuvastamiseks kasutab mobiiltelefoni üks eestlane iga 13 kaasmaalase kohta.

Alates 2011. aastast riiklikult väljastatava Mobiil-ID (MID) kasutajate hulk on stabiilselt kasvanud. Kui 2013. aaastal oli MID kasutajaid veel kõigest 40 000, siis kahe järgmise aastaga lisandus 35 000 aktiivset kasutajat ning eelmise aasta lõpuks oli kasutajate arv tõusnud 75 000ni.

Selle aasta esimese kaheksa kuuga on lisandunud 25 000 uut Mobiil-ID aktiivset kasutajat. Kõige enam kasutavad eestlased Mobiil-ID'd pangatoimingute tegemiseks ja avaliku sektori teenuste kasutamiseks.

Mobiil-ID on Eesti riigi poolt väljastatav digitaalne isikutunnistus mobiiltelefonis, mis võimaldab e-teenustesse sisse logida ja digiallkirju anda. Mobiil-ID taotlemine toimub ID-kaardi alusel ning seda väljastavad ertifitseerimiskeskus koostöös politsei- ja piirivalveameti ning mobiilioperaatoritega.

Sertifitseerimiskeskuse juhataja Kalev Pihla sõnul on MID kasutajate hulga suurenemisele tugevalt kaasa aidanud erinevate e-teenuste lisandumine ning eelmisest aastast rakendunud MID pikem kehtivusaeg.

Alates selle aasta märtsist ei pea teenusega liitumisel koheselt tasuma ka riigilõivu ja see jaotatakse perioodi peale ära. Nimelt loobusid kõik mobiilioperaatorid 10-eurose riigilõivu küsimisest ning ajatasid selle väikeste osadena mobiil-ID teenuse igakuise tavapärase kuutasu juurde.

Mullu tehti Eestis mobiil-ID vahendusel 2,7 miljonit tehingut kuus. Tele2 tootedirektor Katrin Aron prognoosib, et selle aasta tulemus ulatub juba 5 miljoni toiminguni kuus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles